Spravodajský expert: O Rusku a Ukrajine sa k ľuďom dostávali tie najhoršie scenáre, aby sa báli, čo svet čaká

TA3
17.2.2022 07:00

V stredu mali ruské vojská zaútočiť na Ukrajinu. Tvrdil to prezident USA, informácie o útoku Rusko dementovalo. Aj predstavitelia Ukrajiny od začiatku tvrdili, že vojna nehrozí. O aktuálnej situácii okolo vojny, ktorá nebola, a o tom, čo sa deje v Rusku, sme hovorili s expertom na spravodajskú oblasť Igorom Cibulom.

Vladimir Putin
TASR/AP

Šaráda amerických médií

Ruský veľvyslanec pri Európskej únii na margo neuskutočneného útoku na Ukrajinu vyhlásil, že vojny sa v Európe zriedka začínajú v stredu. "Ruský ambasádor si touto ironickou poznámkou urobil dobrý deň zo všetkých, ktorí to brali vážne," povedal Cibula.

Cibula doplnil, že Jack F. Matlock, bývalý americký veľvyslanec v Moskve, ktorý tam pôsobil na prelome 80. a 90. rokov, označil súčasné udalosti okolo Ukrajiny a Ruska za šarádu amerických médií a niektorých predstaviteľov establišmentu.

Cibula súhlasí s niektorými analytikmi v tom, že ukrajinská kríza už prekonala vrchol, ale to neznamená, že skončila. "Ak by Rusko urobilo to, čo niekoľko dní hovorili americkí predstavitelia, tak by sa dostalo do medzinárodnej politickej izolácie a dostalo by sa do obrovských problémov vo vzťahoch k svojim ekonomicko-obchodným partnerom," skonštatoval expert. Zdôrznil, že útok by otriasol aj autoritou partnerov Ruska, ktorí sa prezentovali dobrými vzťahmi s Moskvou, ide o Nemecko či Francúzsko.

Stabilizácia vzťahov

"Nikto, kto realisticky a s kompetentnou znalosťou vecí posudzoval situáciu, nepredpoladal, že by túto stredu, zajtra alebo o týždeň došlo k tomu, čo mnohí tak farbisto líčili a dokonca kreslili mapy," myslí si Cibula. Zároveň krtizuje, že na verejnosť sa dostávali najhoršie scenáre, "aby sa laici desili toho, čo Európu a svet čaká"

Cibula zdôraznil, že problém s Ruskom a Ukrajinou je reálny a reálny je aj tlak Ruska, "nie je to iba hra na vojačikov". Podľa Cibulu bol v problematickej pozícii aj americký prezident Joe Biden, keďže v USA sa blížia voľby do Kongresu a médiá Bidena zobrazujú ako slabého lídra. Aj preto sa Biden snaží vystupovať ako reprezentant americkej superveľmoci.

"Napriek rôznym kritickým vyjadreniam Putina a establišmentu v Rusku na adresu západu, predsa len ruské elity inklinujú k Európe," povedal Cibula s tým, že ruskí oligarchovia majú svoje paláce v Británii, Francúzsku či v Taliansku.

Ak vývoj nebude taký negatívny, ako sme pred pár dňami očakávali, je možné, že vzťah Ruska k západoeurópskym partnerom sa stabilizuje, myslí si Cibula. Pripomenul, že Putin nedávno absolvoval videokonferenciu s najväčšími talianskymi veľkopodnikateľmi a podobná konferencia je avizovaná aj s nemeckými podnikateľmi. "Neviem, či tento spôsob komunikácie nesignalizuje nejakú pozitívnu iskierku budúcich vzťahov, aj keď zatiaľ nemôžeme hýriť optimizmom," skonštatoval.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok