Aký novinár, taká otázka. Na tlačovkách v Pekingu vidno veľký kontrast medzi médiami

TA3 ČTK hm
15.2.2022 14:00

Prvá otázka na sobotnej tlačovej konferencii k olympijským hrám prišla od nemeckého reportéra a každý mohol tušiť, na čo sa spýta. "Čo sa týka prípadu Kamily Valijevovej," začal novinár s odkazom na mladučkú krasokorčuliarku, ktorá sa ocitla v ohnisku najnovšieho ruského dopingového škandálu, "Môžete vysvetliť, preto trvalo šesť dní, kým sa pozitívny výsledok testu dostal na verejnosť?"

Aký novinár, taká otázka. Otázky na tlačovkách v Pekingu hovoria svoj vlastný príbeh
TASR/Jaroslav Novák

Jedni o kačkách, druhí o dopingu

Druhú otázku položil reportér z oficiálnej tlačovej agentúry Nová Čína a smer diskusie sa obrátil úplne inam. "Aké je obľúbené jedlo medzi športovcami?" spýtal sa. "Máte konkrétne číslo, koľko už zjedli pečených kačiek?" A v rovnakom duchu to pokračovalo ďalej, napísal spravodajský server The New York Times

V angličtine zaznelo 12 otázok a jedenásť z nich sa týkalo dopingového škandálu. v čínštine padlo sedem otázok, ktoré sa týkali v podstate čohokoľvek iného. Jediná hodina tak dokonale zhrnula paralelný prístup ku spravodajstvu o olympijských hrách vnútri pekinskej bubliny.

Každé ráno zahraniční novinári zasypávajú hovorcu Medzinárodného olympijského výboru často netaktnými otázkami na všetko, čo nie je v poriadku. Medzitým sa domáci reportéri vypytujú na všetko, čo je v poriadku. Obe tlačové skupiny majú, samozrejme, rôzne ciele a inak nastavené limity. Ale málokedy sú rozdiely medzi nimi v takom ostrom kontraste a po tak dlhý čas, ako v priebehu pekinskej zimnej olympiády.

"Celý účel médií je tu iný," uviedol Mark Dreyer, pekinský analytik serveru China Sports Insider. "Na Západe je ich úlohou volať ľudí k zodpovednosti, odhalovať lži, korupciu a podobne, rovnako ako informovať o novinkách. Úlohou čínskych novinárov je rozprávať oficiálne schválený príbeh. A pokiaľ sa príliš vzdiali od hranice toho, čo je schválené a povolené, dostanú sa do problémov," dodal.

Peking_olympiáda_novinári_2 TASR/Jaroslav Novák

Cenzurované správy

Čína na olympijských hrách urobila isté ústupky. Napríklad ľudia v olympijskom areále majú k dispozícii "bezbariérový internet", ktorý im umožňuje obísť bežný firewall v krajine a dostať sa na webové stránky a online platformy, ktoré väčšina Číňanov nemôže využívať. Preto to vo väčšine prípadov vyzerá, ako by obe tlačové skupiny tancovali vedľa seba v naplnenej tanečnej sále - ale každý na inú melódiu. Ich tón udala už otváracia tlačová konferencia hier, kedy novinári obyvkle zasypávajú predsedu Medzinárodného olympijského výboru Thomasa Bacha otázkami týkajúcimi sa rôznych kontroverzií. Najskôr však zaznela otázka čínskej štátnej televíznej stanice CCTV. "Po dvoch rokoch temných časov," spýtal sa reportér, "cítite príchod jari?"

O to väčší kontrast nastal, keď k mikrofónu pristúpil reportér agentúry Reuters, a spýtal sa Bacha na jeho plány stretnúť sa s čínskou tenistkou Pcheng Šuej, ktorá na niekoľko týždňov zmizla z očí verejnosti po tom, čo obvinila vysokého vládneho úradníka zo sexuálneho napadnutia. Správy o Pcheng Šuej sú v Číne stále cenzurované.

A podobne to pokračuje ďalej. Na sobotnej tlačovej konferencii Medzinárodného olympijského výboru padli tri za sebou idúce otázky zahraničných reportérov, ktorí tlačili na olympijských funkcionárov ohľadom dopingového prípadu Kamily Valijevovej. Potom prišiel rad na čínsku novinárku. "Športovci podávajú mnoho skvelých výkonov, padá veľa olympijských rekordov," povedala. "Súvisia tieto dobré výkony s podporou olympijských dedín, s dobrým servisom pre športovcov?" spýtala sa. Odpoveď si môžete domyslieť. 

Otázky musia predkladať vopred

V priebehu tlačovej konferencie západní novinári dostali niekoľko odpovedí na svoje citlivé otázky. Čínskym novinárom sa často dostávalo plynulých odpovedí dlhých na niekoľko odstavcov; okrem toho podľa Dreyera v Číne často platí, že novinári musia predkladať svoje otázky vopred. A pokiaľ sa pokúsia od oficiálnych línií odchýliť - nič sa nedozvedia. Jeden čínsky novinár sa spýtal hovorcu hostiteľského výboru Čao Wej-tunga, či by mohol nejak komentovať skutočnosť, že niektorí športovci podali dobré výkony a niektorí nie.

"Chcel by som sa s vami podeliť o historický príbeh z olympijskej histórie...," začal Čao dva a pol minútový monológ, v ktorom sa príbeh z olympiády v roku 1908 prelial do lekcie o dôležitosti vzájomného rešpektu.

Sobotná tlačová konferencia viac-menej skončila príjemným prekvapením. Poslednú otázku mal možnosť položiť reportér americkej agentúry AP, ktorý oslovil čínskeho hovorcu a prekvapivo sa ho spýtal na jedlo. "Sú v olympijskej dedine k dispozícii kóšer a halál pokrmy?" Takže sa zdá, že záujmy reportérov z oboch táborov sa predsa len niekedy môžu pretnúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok