Poznáte históriu olympijských medailí? Kedysi sa za prvé miesto udeľoval strieborný kov

TA3 ČTK hm
12.2.2022 08:00

V piatok oficiálne odštartovali zimné olympijské hry v Pekingu a začali sa udeľovať prvé medaily. V priebehu minulých ZOH 2018 v kórejskom Pchjongčchangu sa rozdalo celkom 307 medailí - a tentokrát ich bude ešte viac, vzhľadom na to, že pribudlo sedem nových medailových disciplín.

Olympijské medaile
TASR/Martin Baumann

Píše o tom spravodajský sever USA Today. Moderné olympijské hry sa konajú od roku 1896, kedy bola ich tradícia obnovená v Aténach; avšak vtedy sa za prvé miesto udeľovala strieborná medaila, za druhé bronzová a tretí v poradí nedostal nič. Systém zlatej, striebornej a bronzovej medaile sa objavil až na letnej olympiáde v roku 1904 v St. Louis. Zimná olympiáda, ktorá sa po prvý raz konala v roku 1924 v Chamonix, tento spôsob ocenenia športovcov prevzala.

Všetky minulé zlaté, strieborné a bronzové medaily sú si istým spôsobom podobné. Ale keďže ich každé usporiadateľské miesto pozmení tak, aby vzdalo hold kultúre svojej krajiny, žiadne dve olympijské medaily nie sú úplne rovnaké. Všetky predošlé a súčasné medaily zimných olympijských hier majú niektoré zhodné prvky. Symbol piatich olympijských kruhov, rovnako ako oficiálne logo hier a ich názov. Tohtoročné hry sa oficiálne volajú XXIV. zimné olympijské hry Peking 2O22.

medaila_Peking TASR/AP

Jedinečnou zmenou v tomto roku je, že samotné medaily majú meno. Organizátori ich pomenovali Tchun sin, čo znamená "spoločne ako jeden". Na každej medaile je päť sústredných prstencov "predstavujúcich olympijského ducha spojiť ľudí dohromady, a zdieľanú nádheru zimných olympijských hier po celom svete". Vo vnútornom prstenci je olympijský symbol piatich kruhov a v druhom je oficiálny názov hier. V ďalších dvoch prstencoch je vzor, ktorý má zobrazovať sneh, ľad a mraky. Na zadnej strane medailí je oficiálny názov hier v čínštine, spoločne s názvom medailovej disciplíny.

Pokiaľ by sa podoba medailí niekomu zdala byť povedomá, je to tým, že vzdávajú poctu letným olympijským hrám 2008 v Pekingu. Vtedy Čína hostila olympiádu po prvýkrát - a terajšie medaile majú zdôrazniť, že sa Peking stal prvým "mestom oboch olympiád", kde sa konali letné i zimné olympijské hry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok