Po tretej dávke sa častejšie objavujú zdurené uzliny. Krčméry radí, kedy vyhľadať lekára

TA3/hm
19.1.2022 06:00

Vakcíny proti covidu, ktoré sú podávané injekčne, môžu na krátky čas vyvolať nezávažné reakcie. Najčastejšie sú bolesť v mieste vpichu, zvýšená teplota, zimnica, triaška, bolesť hlavy, svalov a kĺbov. Vyskytnúť sa môže aj opuch lymfatických uzlín, najčastejšie v podpazuší. Ak uzliny nebolia, nie je dôvod na paniku. Opuch ustúpi samovoľne. Prečo sa uzliny zväčšia po očkovaní, a kedy zájsť k lekárovi?

Po tretej dávke sa častejšie objavujú zdurené uzliny. Krčméry radí, kedy vyhľadať lekára
Profimedia

Ako Štátny ústav pre kontrolu liečiv opisuje na svojom webe, nežiaduci účinok je každá reakcia na liek, ktorá je škodlivá alebo nechcená. Nežiaduce účinky sa delia na závažné a nezávažné. Podľa údajov, ktoré ŠÚKL zverejnil 13. januára, z doteraz hlásených 10 271 nežiaducich účinkov bolo závažných 1421. Najväčší počet nežiaducich účinkov hlásila veková kategória 35 a 45 rokov.

Zväčšujú sa aj pri iných vakcínach

Ako úrad potvrdil, s treťou dávkou proticovidovej vakcíny sa neobjavujú ďalšie nežiaduce účinky, ktoré by doteraz neevidovali. "Najčastejšie boli hlásené lokálne reakcie v mieste aplikácie vakcíny a celkové reakcie ako únava, slabosť, bolesť svalov a tela, podobne ako v prípade 1. alebo 2. dávky," uviedla pre web TA3 hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Celkovo sa prvou dávkou proticovidovej vakcíny zaočkovalo na Slovensku 2 779 091 ľudí. Celkový počet zaočkovaných osôb 2. dávkou je 2 492 150, tretiu dávku dostalo 1 261 629 ľudí. (Údaje do 17. januára 2022)

Zdroj: covid-19.nczisk.sk

Nelíšia sa ani nežiaduce účinky hlásené po druhej a tretej dávke. "Možno, však povedať, že sme zaznamenali častejšie hlásené prípady zväčšenia lymfatických uzlín v podpazuší, čo bolo pozorované aj v klinickom skúšaní v prípade tretej (posilňovacej) dávky s vyššou frekvenciou v porovnaní s predchádzajúcimi dávkami," dodala. Do redakcie nám o skúsenosti so zväčšenými uzlinami písali viacerí čitatelia. Úrad eviduje medzi doterajšímí hláseniami 593 prípadov zväčšenia alebo opuchu lymfatických uzlín. Očkovaní najčastejšie hlásili prípady zväčšenia v podpazuší, zriedkavejšie sa zväčšenie vyskytovalo v oblasti kľúčnej kosti, krku alebo slabín. 

Infektológ Vladimír Krčméry uviedol, že ide o tzv. regionálnu reakciu spádových uzlín. Ak však vznikne genetalizovaná lymfadenopatia, ide o celkovú reakciu - alergickú alebo infekčnú. Zväčšenie lymfatických uzlín považuje za zriedkavý nežiaduci účinok. Podotkol, že to nie sú len vakcíny proti covidu, kedy sa uzliny môžu zväčšiť. Najčastejšie je to pri vakcínach proti TBC, ale aj pri iných tzv. živých vakcínach, napríklad proti žltej zimnici.

Bolí vás uzlina? Vyhľadajte lekára

Lymfatické uzliny sú dôležitou súčasťou imunitného systému. Obsahujú biele krvinky - lymfocyty, ktoré sa zúčastňujú obranných reakcií tela voči bakteriálnym a vírusovým agensom a počas takejto reakcie sa môžu zväčšiť. Ak sa regionálne uzliny zväčšia, ide o ich lokálnu reakciu na cudzí antigén. "Očkovanie predstavuje tiež imunitnú reakciu, počas ktorej sa lymfatické uzliny správajú obdobne, a môžu sa zväčšiť obzvlášť tie, ktoré sú v spádovej oblasti podania očkovacej látky. Je to normálna reakcia, ktorá vzniká aj pri očkovaní na prevenciu iných ochorení, nielen COVID-19 vakcín," doplnila Jurkemíková.

Regionálne zväčšenie uzlín po očkovaní nie je podľa Krčméryho a ani Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv dôvodom na obavu. Zdurenie alebo zväčšenie lymfatickej uzliny časom ustúpi samovoľne, no môže trvať aj niekoľko týždňov. Krčméry odporúča obrátiť sa na lekára v prípade, ak opuchnutá uzlina bolí - zdravotnú starostlivosť treba vtedy vyhľadať do 48 hodín. Kontaktovať lekára treba aj v prípade zhoršujúceho sa či pretrvávajúceho stavu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok