Omikron nechce zabíjať, hostiteľa si láska. Predznamenáva koniec pandémie, tvrdí biochemik

TA3
9.2.2022 15:10

Omikron je najúspešnejším variantom covidu, čo predznamenáva koniec pandémie. Tvrdí to riaditeľ Ústavu organickej chémie a biochémie českej Akadémie vied Zdeněk Hostomský. Zároveň tvrdí, že česká vláda mala proticovidové opatrenia uvoľniť už pri svojom nástupe k moci. Rúška aj očkovanie by podľa neho mali byť dobrovoľné.

V laboratóriách sekvenujú všetky vzorky pozitívne na nový koronavírus
TASR

Veľmi úspešný variant

Hostomský sa pre portál iDnes.cz vyjadril, že omikron sa účinne šíri, pričom sa neobťažuje tím, že by napádal pľúca. "Stačí, keď bude v horných dýchacích cestách. Ak príde nový variant, musí byť ešte lepší než omikron. Ten je však veľmi úspešný. Znamená to koniec pandémie,“ dodal Hostomský.

„Myslím si, že variant omikron nemá za cieľ nás všetkých vyhubiť. Vírus má záujem sa čo najviac šíriť, hostiteľov si musí láskať, nebude ich ďalej posielať do nemocníc,“ uvažuje biochemik. O konci pandémie sa už hovorí vo viacerých európskych krajinách, ktoré uvoľňujú opatrenia. Česká vláda škrtá povinnosť preukazovať očkovanie a ľudí pustí na hromadné akcie. Aj na Slovensku je cieľom koniec všetkých opatrení, uvoľňovanie by malo prísť po vrchole štvrtej pandemickej vlny, ako povedal premiér Eduard Heger.

Princíp dobrovoľnosti

Podľa Hostomského bola delta na úrovni ťažšej chrípky, omikron je na úrovni ťažšieho nachladenia. Biochemik si myslí, že respirátory či rúška by mohli mať reálny efekt, ak by ich všetci mali nasadené správne. To sa však podľa neho nedeje. Rúška by sa preto podľa neho mali nosiť na dobrovoľnej báze.

„Tretia dávka nakopne imunitu, ktorú už človek má. Pokiaľ chcete omikronom prejsť bez ujmy, tretia dávka je výborná. Nútiť to malým deťom je však podľa mňa kontraproduktívne. Najlepšia je hybridná imunita, teda prirodzená imunita plus nakopnutie vakcínami,“ povedal o očkovaní proti covidu. Aj v otázke vakcín je Hostomský za dobrovoľnosť. „Všetko, čo robíme plošne, je nesprávne,“ dodal biochemik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok