Protizápalové raňajky: Čo si ráno naservírovať, aby telo netrpelo?

TA3/bd
14.2.2022 09:00

Ak často ráno zaspávate a nemáte dosť času na prípravu raňajok, všetko chápeme. Ale zastaviť sa na bagetu, alebo vziať si rýchlu proteínovú tyčinku nemusí byť vždy tou najlepšou voľbou. Koniec koncov, vysoko spracované potraviny môžu spôsobiť, že sa budete cítiť malátni a môžu dokonca vyvolať zápal.

Protizápalové raňajky:  Čo si ráno naservírovať, aby telo netrpelo?
FreePik

Predtým, ako budete opäť raňajkovať úchytkom, zvážte jeden z týchto raňajkových receptov, aby ste mali ráno dostatok výživy. Nielenže vám pomôžu zásobiť telo vitamínmi, ovocím, zeleninou, celozrnnými výrobkami a zdravými tukmi, ale vám tiež pomôžu udržať zápal na uzde.

1. Toast s údeným lososom a avokádom

Toast s údeným lososom a avokádom je klasickým protizápalovým raňajkovým jedlom. Ak máte radi raňajky bohaté na bielkoviny, pridajte si do avokádového toastu trochu údeného lososa. Nielenže dodá raňajkám dekadentný nádych, ale je tiež skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú skvelé na boj so zápalom.

toast FreePik
chia FreePik

2. Chia puding

Ak máte radi raňajky z lyžičky, chia puding je skvelou voľbou bez mliečnych výrobkov a bohatý na omega-3. Ak vaše zvyčajné raňajky zahŕňajú jogurt s príchuťou cukru, chia puding uspokojí vašu chuť na sladké a zároveň vám poskytne určité výhody v boji proti zápalu. 

Chia semienka sú skvelým rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať zápal. Nehovoriac o tom, že sú plné vlákniny, ktorá je pomaly stráviteľná a pomôže vám zasýtiť sa na celé dopoludnie. Tento puding bez rafinovaného cukru je doplnený šálkou čučoriedok ako sladidla. Malé, ale mocné ovocie je tiež bohaté na prírodné antioxidanty a polyfenoly (ochranné zlúčeniny v rastlinách), ktoré sú známe tým, že pomáhajú znižovať zápal.

tycinka FreePik

3. Kokosová raňajková tyčinka

Tieto lahodné raňajkové tyčinky s nízkym obsahom cukru a vysokým obsahom zdravých nenasýtených tukov sa dajú ľahko vziať aj v zhone. Zdravé nenasýtené tuky sú kľúčovou súčasťou protizápalovej diéty. Orechy, semienka a kokosové orechy v tejto raňajkovej tyčinke sú vynikajúcim zdrojom zdravých, protizápalových tukov – nehovoriac o tom, že je to dobrý zdroj bielkovín. Ak je teda vaším zvyčajným rýchlym raňajkovým jedlom proteínová tyčinka s cukrom, toto je skvelá alternatíva. 

smoothie FreePik

5. Smoothie s orechami a špenátom

Zatiaľ čo niektoré mliečne výrobky nemusia byť najlepšie pri boji so zápalom, toto smoothie sa vyrába z kefíru, fermentovaného mliečneho výrobku bohatého na probiotiká. Kefír je tiež bohatý na bielkoviny, čo dodá vášmu smoothie o niečo väčší objem. Pekanové orechy dodajú vášmu smoothie dávku zdravých tukov, zatiaľ čo špenát, podobne ako iná zelená zelenina, poskytuje množstvo antioxidantov bojujúcich proti zápalom.

salad FreePik

6. Raňajkový šalát

Tento slaný raňajkový šalát je skvelý spôsob, ako začať deň. Konzumácia šalátu na raňajky je jedným z často prehliadaných spôsobov, ako zvýšiť príjem zeleniny, ktorá je plná protizápalových zlúčenín. Najmä tento šalát dodáva zdravé nenasýtené tuky s avokádom a olivovým olejom, fytochemikálie a antioxidanty s paradajkami a luteínom a zeaxantínom s vaječným žĺtkom. Ukázalo sa, že konzumácia väčšieho množstva listovej zeleniny, ako je šalát, špenát, kel a mangold, znižuje riziko srdcových chorôb, cukrovky 2. typu, niektorých druhov rakoviny a poškodenia mozgu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok