Pravidlá zdravej večere: Vraj je dôležitejšia ako raňajky, tvrdia odborníci

TA3/zm
6.10.2021 16:00

Hovorí sa, že raňajky sú základom dňa a večer pred spaním by sme už nemali jesť. Je to ale naozaj tak? Zhrnuli sme pravidlá správneho večerného stravovania, a to nie len z hľadiska skladby potravín na tanieri, ale aj času, kedy by sa večera mala servírovať.

Pravidlá zdravej večere: Vraj je dôležitejšia ako raňajky, tvrdia odborníci
Pexels/Jer Chung

Ak má jedlo správne zloženie, nepriberieme ani z večere. A keď ste si toho počas dňa veľa nedopriali, je nezmysel hladovať aj v neskorších hodinách. Telu by ste urobili viac škody než úžitku.

Ideálne stravovanie

Keby sme sa dokázali denne stravovať v podmienkach, ktoré sú pre naše telo najlepšie, potom by skladba potravín vyzerala pomerne jednoducho. Pravidelné porcie by zahŕňali na raňajky nízkotuční jedlá, ale bohaté na všetko od sacharidov až o bielkoviny a tuky. Od obeda až do večera by následne jedlá obsahovali s pribúdajúcimi hodinami viac proteínov a menej sacharidov.

Žiaľ, v rýchlej dobe nie je každý schopný dávať si pozor na všetko, čo cez deň zje. A tak sa často stáva, že niektoré jedlo vynecháme a potom ho radšej nechceme kvôli kalóriám doháňať. Podľa odborníkov na výživu je však tento názor mylný a telu by sme mali dostatok výživy dopriať i napriek pokročilej hodine, ak sme to skôr nestíhali.

Hlad ukladá tuk

Hladný organizmus sa správa v skratke tak, že z akejkoľvek potraviny ukladá zásoby v mylnej predstave, že mu tak skoro nedoprajeme žiadnu inú výživu. Toto fungovanie metabolizmu máme ešte z jaskynných čias, kedy sa naši predkovia nestravovali pravidelne, ale nárazovo, podľa toho, ako sa im darilo v love.

Po stáročiach však ľudský organizmus funguje a prispôsobil sa režimu, no ak ho narušíme, ide v zaužívaných prastarých vzorcov s ukladaním zásob. Preto v prípade, že ste cez deň niektoré jedlo vynechali, mali by ste sa večer síce najesť, ale s rozumom vyberať skladbu potravín.

Jednoduché jedlá

Ľahko zapamätateľné pravidlo, ktoré funguje pre osemdesiat percent populácie je, vyberať si jednoduché jedlá. To znamená najmä vylúčiť rafinovaný cukor a konzervanty. Zabudnite preto na pečivo, instantné jedlá a polotovary alebo zaváraniny. Stavte na čerstvú, prípadne udusenú zeleninu, mäso pripravené na prírodný spôsob alebo varené len v soli. Báť sa nemusíte ani jednoduchých príloh ako je ryža alebo quinoa.

Hoci telo z večerného jedla čerpá energiu na regeneráciu, je pravda, že ho netreba zaťažiť priamo pred spánkom. Ideálny odstup medzi večerou a odchodom do postele je dve hodiny. No v prípade, že ste celý deň stravovanie zanedbávali a organizmus si výživu pýta, stále je lepšie dať mu ju, hoci aj hodinu pred spaním, ako sa odobrať do postele hladný.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok