Vracanie, hnačka, ťažkosti s dýchaním? Môžete byť alergickí na fazuľu

TA3/bd
12.2.2022 14:00

Alergia na fazuľu je zriedkavá, ale väčšie riziko môžete mať, ak ste alergickí na iné potraviny z rodiny strukovín. Arašidy a sójové bôby sú dve z najbežnejších strukovín, ktoré spôsobujú alergickú reakciu. Ak ste alergickí na niektorú z týchto potravín, máte väčšie riziko alergickej reakcie na fazuľu.

Vracanie, hnačka, ťažkosti s dýchaním? Môžete byť alergickí na fazuľu
FreePik

Alergia na fazuľu

Alergia na fazuľu je výsledkom nadmerne aktívnej imunitnej reakcie na bielkoviny nachádzajúce sa vo fazuli. Krátko po zjedení fazule vaše telo nerozozná bielkoviny v jedle a začne sa brániť protilátkami a histamínom. Protilátky sa uvoľňujú, aby bojovali proti proteínom z fazule a histamín sa pokúša chrániť telo pred infekciou. Príliš veľa histamínu spôsobuje zápal v mäkkých tkanivách na rôznych miestach tela. Toto je hlavná príčina väčšiny príznakov alergie na fazuľu.

Symptómy

Príznaky alergie na fazuľa sa môžu líšiť od miernych až po stredne závažné. V zriedkavých prípadoch sa môže vyvinúť závažná alergická reakcia, ktorá môže spôsobiť anafylaktický šok. Medzi bežné príznaky patrí nevoľnosť, vracanie, silná hnačka a bolesť brucha.

fazula FreePik

Ako pri každej potravinovej alergii, môžete mať ťažkosti s dýchaním, začať kašľať a kýchať. Medzi tráviace príznaky patrí hnačka, vracanie, nevoľnosť a bolesť žalúdka. Vaša pokožka môže reagovať tvorbou žihľavky alebo ekzému kdekoľvek na tele.

Pozor na alergiu na sóju a arašidy

Fazuľa je príbuzná sójovým bôbom a môže spôsobiť alergickú reakciu, kedykoľvek budete jesť fazuľu. Fazuľa, čierna fazuľa a cícer úzko súvisia so sójovými bôbmi. To, že ste alergickí na jednu fazuľu, však nevyhnutne neznamená, že budete alergickí na druhú.

strukoviny FreePik

Veľa ľudí si myslí, že arašidy sú stromové orechy, ale v skutočnosti sú to strukoviny. Arašidy obsahujú podobné bielkoviny ako mnohé stromové orechy a iné strukoviny. Ak ste alergickí na arašidy alebo fazuľu, musíte byť opatrní s inými fazuľami. Váš lekár alebo alergológ by vás mal informovať o tom, čo môžete a čo nemôžete jesť. 

Liečba

Najúčinnejšou liečbou akejkoľvek potravinovej alergie je vyhýbať sa konzumácii jedla s alergénom. Ak sa u vás objavia príznaky alergie z iných strukovín súvisiacich s fazuľou, môžete mierne príznaky liečiť antihistaminikom, aby ste znížili množstvo histamínu v tele. Ak sa rozhodnete konzumovať rastlinné proteíny, použite do polievky quinou, alebo hrach, aby ste získali podobné živiny bez rizika alergickej reakcie.

Témy: potravina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok