Neignorujte príliš veľa slín v ústach. Ich nadprodukciu spôsobuje alergia aj rakovina

TA3/db
23.8.2021 09:30

Je normálne, že počas spánku vypustíme na vankúš trochu slín. Ale čo keď sa to deje neustále? Vaše telo vyprodukuje denne jeden až dva litre slín. Väčšinou ich prehltneme bez toho, aby sme o tom premýšľali. Ale kedy je ich zbytočne veľa a prečo?

Neignorujte príliš veľa slín v ústach. Ich nadprodukciu spôsobuje alergia aj rakovina
FreePik

Slinné žľazy nájdeme pri čeľusti, približne v strede a pod jazykom. Zapĺňajú nám takmer celú ústnu dutinu až po krk. Aj preto všetka tá denná produkcia slín. Prebytočné sliny nám však spôsobujú problémy s prehĺtaním. Aký máte zdravotný problém, keď ich je príliš?

1. Reflux

Náhly nával slín vzniká počas refluxu, keď sa vám sliny a kyselina vrátia zo žalúdka do úst. Ak si všimnete, že sa to deje, spolu s ďalšími bežnými príznakmi refluxu, vrátane kyslej chuti v ústach, častého grgania, pálenia záhy a zápachu z úst, choďte na vyšetrenie. Ak máte pocit, že máte niečo nezvyčajné v krku, objednajte sa čo najskôr k lekárovi. Niektoré druhy rakoviny, ako je rakovina pažeráka, môžu spôsobovať ťažkosti s prehĺtaním.

alergia FreePik

2. Alergia

Slzia vám oči, tečie vám z nosa? Všetky tieto reakcie fungujú ako obranný mechanizmus proti akémukoľvek dráždivému materiálu, vrátane prachu, znečistenia a alergií. Aj dráždivé látky v ústach môžu spôsobiť nadprodukciu slín.

3. Nevoľnosť

Aj pri nevoľnosti vám ústa zalejú sliny. Nevoľnosť je kontrolovaná mozgom, ktorý si myslí, že ste sa otrávili a pokúša sa obsahu žalúdka zbaviť. Môže vám byť nevoľno, pretože ste chorí alebo máte kinetózu. 

INFO: Príznaky alergie môžu znepríjemniť život. Nepokúšajte sa o vlastnú diagnostiku a liečbu.

parkinson FreePik

4. Parkinson

Ak žijete s neuromuskulárnou poruchou, ako je Parkinsonova choroba, problémy s prehĺtaním môžu mať za následok tvorbu slín, ktoré vedú k slintaniu. Je dôležité naučiť sa stratégie na odstraňovanie slín, ako je napríklad cmúľanie tvrdého cukríka. 

5. Nedostatok vitamínu B3

Niacín alebo B3 je vitamín, ktorý hrá úlohu v 400 enzymatických reakciách v tele. Nedostatok môže spôsobiť, že vám sčervená jazyk spolu s príznakmi ako je vracanie alebo hnačka, ako aj nadmerné slinenie.

INFO: Nadmerné sliny môžu byť spojené aj s postrekom proti komárom.

Témy: rakovina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok