Starosti s pľúcami vyliečia prechádzky a dýchacie cvičenia. Kedy sa vám prehnane nafúknu?

TA3/bd
11.2.2022 09:00

K hypernafúknutiu, rozšíreniu pľúc dochádza, keď sa vzduch zachytí v pľúcach a spôsobí ich nadmerné nafúknutie. Hypernafúknuté pľúca môžu byť spôsobené blokádami dýchacích ciest alebo vzduchovými vačkami, ktoré sú menej elastické, čo narúša vypudzovanie vzduchu z pľúc.

Starosti s pľúcami vyliečia prechádzky a dýchacie cvičenia. Kedy sa vám prehnane nafúknu?
FreePik

Rozšírené pľúca sú často pozorované u ľudí s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP) - poruchou, ktorá zahŕňa emfyzém. Niektoré pľúcne problémy, ako je astma a cystická fibróza, môžu tiež spôsobiť tento problém. 

V niektorých prípadoch sa pľúca môžu na röntgenových snímkach javiť ako hypernafúknuté z dôvodov, ktoré nesúvisia s funkciou pľúc. Ak nie je jasné, čo spôsobuje hyperinfláciu, lekár môže odporučiť ďalšie testy, ako je počítačová tomografia (CT) hrudníka a testy funkcie pľúc.

pluca FreePik

Dychové cvičenie pre hyperexpanziu pľúc

Cvičenie modifikovaných dýchacích techník počas cvičenia je dôležité pre ľudí s hyperexpandovanými pľúcami, pretože vám umožňuje cvičiť efektívnejšie a dlhšie. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov praktizujte toto dychové cvičenie každý deň a počas cvičenia, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky.

  • Zatvorte ústa a dve sekundy sa nadychujte.
  • Vydýchnite na štyri sekundy, pery držte zovreté.
  • Pokračujte v dýchaní týmto spôsobom jednu až dve minúty.

Cvičenie zahreje pery a napomáha vlhkosti vzduchu predtým, ako vstúpi do tela, čo uľahčuje jeho filtráciu v pľúcach. 

Chôdza s hyperexpandovanými pľúcami

Chôdza nám pomáha udržať si zdravú váhu a zlepšiť krvný obeh a funkciu pľúc. Chôdza s hyperexpandovanými pľúcami však predstavuje určité problémy. Pri prvých prechádzkach môžete lapať po dychu, choďte iba na krátke vzdialenosti. Stanovte si cieľ prejsť na koniec ulice.

Počítajte kroky pri nádychu a potom s výdychom dvakrát toľko krokov. Môžete sa napríklad nadýchnuť v krokoch jeden, dva a tri a vydychovať na šesť krokov. Zväčšujte vzdialenosť, ktorú chodíte tak často, ako je to možné, ale zastavte sa a odpočívajte dve až tri minúty, ak cítite, že strácate dych.

pluca FreePik

Kyslík je nevyhnutný pre metabolickú funkciu všetkých buniek a telo bez neho nemôže prežiť. Pľúca sú dôležitou súčasťou rozsiahlejšieho systému, ktorý dodáva kyslík do celého tela. Dýchacie cvičenia zlepšujú schopnosť tela absorbovať a využívať tento prvok. Vylepšená funkcia pľúc tiež chráni pred nástupom ochorenia. Zdravé pľúca sú základom nášho zdravia a pohody. Napriek tomu im spôsobujeme takmer každodenné poškodenie fajčením, pasívnym dymom či chemickou expozíciou, ale aj zlou stravou.

1. Rodinná anamnéza ovplyvňuje pravdepodobnosť vzniku respiračného ochorenia

Ochorenia dýchacích ciest, ako je astma, rakovina pľúc a chronická obštrukčná choroba pľúc môžu byť genetické. Ak máte v rodinnej anamnéze niektorý z týchto stavov, je dôležitá preventívna starostlivosť a starostlivé sledovanie neobvyklých alebo opakujúcich sa zdravotných symptómov.

2. Kyslý reflux môže byť príčinou chronického kašľa

Veľa prípadov chronického kašľa pochádza z gastrointestinálnych problémov, ako je kyslý reflux. Počiatočný príznak je kašeľ, ktorý vedie k páleniu záhy, keď sa stav zhoršuje. Astma, postnasálne kvapkanie a fajčenie tabaku tiež spôsobuje chronický kašeľ. Chronický kašeľ by sa nemal ignorovať. Môže prerušiť spánkový režim a v závažnejších prípadoch spôsobiť zvracanie, závraty a dokonca aj zlomeniny rebier.

pluca FreePik

Kapacita

Pľúca sú primárnym obranným organizmom pred toxínmi z prostredia. Je možné, že ich zhoršená funkcia môže viesť k zníženej tolerancii voči týmto toxínom. Väčšia kapacita pľúc nielenže zlepšuje vytrvalosť, ale vo všeobecnosti vedie k lepšiemu celkovému zdraviu.

Čo je spirometria

Ide o test, ktorý sa používa na posúdenie toho, ako dobre fungujú vaše pľúca. Zmeria sa, koľko vzduchu vdýchnete, koľko vydýchnete a ako rýchlo. Spirometria sa používa na diagnostiku astmy, chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) a ďalších stavov, ktoré ovplyvňujú dýchanie. Spirometriu možno tiež pravidelne používať na monitorovanie stavu vašich pľúc a na kontrolu, či vám liečba chronických pľúcnych stavov pomáha lepšie dýchať.

Témy: astma choroba
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok