Reuma nepostihuje iba kĺby, v niektorých prípadoch zasiahne aj pľúca

TA3/bd
2.2.2022 09:00

Hoci reumatoidná artritída postihuje predovšetkým kĺby, niekedy spôsobuje aj ochorenie pľúc. Príležitostne sa pred zápalom kĺbov a bolesťou pri reumatoidnej artritíde objavia pľúcne problémy.

Reuma nepostihuje iba kĺby, v niektorých prípadoch zasiahne aj pľúca
Unsplash

Muži vo veku od 50 do 60 rokov, ktorí majú aktívnejšiu reumatoidnú artritídu a v minulosti fajčili, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku pľúcneho ochorenia súvisiaceho s reumatoidnou artritídou. Najčastejšie pľúcne problémy spojené s reumou zahŕňajú:

Zjazvenie v pľúcach

Zjazvenie súvisiace s dlhodobým zápalom (intersticiálna choroba pľúc) môže spôsobiť dýchavičnosť, chronický suchý kašeľ, únavu, slabosť a stratu chuti do jedla.

Pľúcne uzliny

Môžu sa vytvárať malé hrčky v pľúcach (reumatoidné uzliny), ako aj v iných častiach tela. Pľúcne uzliny zvyčajne nespôsobujú žiadne príznaky alebo symptómy a nepredstavujú riziko rakoviny pľúc. V niektorých prípadoch však môže uzol prasknúť a spôsobiť kolaps pľúc.

pluca Unsplash

Zápal pohrudnice

Tkanivo obklopujúce pľúca, známe ako pohrudnica (pleura), sa môže zapáliť. Zápal pohrudnice je často sprevádzaný nahromadením tekutiny medzi dvoma vrstvami pleury (pleurálny výpotok). Niekedy sa tekutina vyrieši sama. Veľký pleurálny výpotok však môže spôsobiť dýchavičnosť, horúčku a bolesť pri dýchaní.

Malá obštrukcia dýchacích ciest

Steny malých dýchacích ciest zhrubnú v dôsledku chronického zápalu a infekcie (bronchiektázia) alebo sa zapália (bronchiolitída). Výsledkom je nahromadenie hlienu v pľúcach, ako aj dýchavičnosť, chronický suchý kašeľ, únava a slabosť.

pluca Unsplash

Okamžite kontaktujte svojho lekára, ak máte reumatoidnú artritídu a zaznamenáte akékoľvek nevysvetliteľné problémy s dýchaním. Niekedy je liečba zameraná na reumatoidnú artritídu. V iných prípadoch liečba zahŕňa lieky na potlačenie imunitného systému alebo postup na odstránenie tekutiny obklopujúcej pľúca.

Témy: tekutina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok