Žalúdočná chrípka poškodzuje pľúca, megadávky Céčka sú prvá pomoc

TA3/bd
14.12.2021 09:00

Aj keď majú prechladnutie a žalúdočná chrípka podobné príznaky, spôsobujú ich rôzne vírusy. Ukázalo sa, že vitamín C má veľké výhody.

Žalúdočná chrípka poškodzuje pľúca, megadávky Céčka sú prvá pomoc
FreePik

Čo je to žalúdočná chrípka?

Žalúdočná chrípka je všeobecný termín pre gastroenteritídu, čo je zápal gastrointestinálneho traktu. Symptómy sú často vážnejšie a intenzívnejšie ako upchatý nos a kýchanie, ktoré môžete pociťovať pri víruse prechladnutia. 

Ste v ohrození?

Niektorí ľudia sú náchylnejší na infekciu žalúdočnou chrípkou. Faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku chrípky alebo pridružených komplikácií, zahŕňajú:

  • Vek (malé deti a seniori)
  • Bývanie alebo práca v zariadeniach s mnohými ďalšími ľuďmi, ako sú domovy dôchodcov
  • Oslabený imunitný systém z liečby rakoviny
  • Chronický stav ako je astma, cukrovka alebo srdcové problémy
  • Tehotenstvo, najmä v druhom a treťom trimestri
  • Obezita


Info: Známy norovírus je forma žalúdočnej chrípky.

chripka FreePik

Ako sa šíri

Žalúdočná chrípka je veľmi nákazlivá, najmä v zimných mesiacoch, keď trávime viac času v blízkom kontakte s ostatnými. Žalúdočnú chrípku môžete dostať, keď niekto, kto ju má, kašle alebo kýcha a posiela vírusom naplnené kvapky do vzduchu, ktorý dýchate. Ako ste náchylní na vírusovú infekciu, môžu byť čiastočne určené aj vašimi génmi. Niektoré veci, ktorým sa treba vyhnúť a ktoré môžu byť zodpovedné za rozvoj žalúdočnej chrípky, sú:

  • Konzumácia potravín a tekutín, ktoré sú kontaminované
  • Dotýkať sa povrchov alebo predmetov kontaminovaných vírusom, ako sú kľučky dverí, a potom sa dotýkať úst, nosa alebo očí
  • Prostredníctvom priameho kontaktu s niekým, kto je infikovaný

zaludok FreePik

Príznaky žalúdočnej chrípky

Žalúdočná chrípka má často príznaky podobné bežnej nádche, ale zameriava sa aj na váš gastrointestinálny systém. Príznaky sa môžu objaviť 12 až 48 hodín po vystavení vírusu. Niektoré z príznakov, ktoré môžete pociťovať, zahŕňajú:

  • Horúčka a zimnica
  • Bolesť hlavy, svalov
  • Hnačka
  • Kašeľ
  • Bolesť hrdla
  • Únava
  • Nádcha alebo upchatý nos
  • Nevoľnosť alebo vracanie

Príznaky môžu byť mierne až závažné a zlepšia sa do jedného až troch dní, ale je možné, že záchvat chrípky môže pretrvávať až 10 dní. Môžete sa cítiť vyčerpaní alebo kašľať niekoľko týždňov, dokonca aj potom, čo vaša horúčka a bolesti zmiznú. S oslabeným imunitným systémom sa môžu vyvinúť komplikácie ako zápal pľúc, zápal priedušiek alebo zápaly dutín a uší.

vitamin C FreePik

Ako dlho je chrípka prenosná?

Zabrániť šíreniu žalúdočnej chrípky je veľmi ťažké. Ak máte gastroenteritídu, ste nákazliví asi jeden deň, kým sa objavia akékoľvek príznaky. Žalúdočná chrípka je najviac nákazlivá počas vašej choroby, keď sú zjavné príznaky ako vracanie. Vírus môžete stále šíriť počas prvých dní po zotavení a niekedy aj dva týždne alebo dlhšie po vymiznutí všetkých symptómov.

Chráňte sa

Na žalúdočnú chrípku neexistuje účinná liečba. Lieky nedokážu vyliečiť žalúdočnú chrípku a antibiotiká nemôžu pomôcť, pretože tento stav je spôsobený vírusom. Prevencia je teda najlepší liek. Najlepším spôsobom, ako zabrániť infekcii od niekoho iného, je hygiena rúk. Dôkladne si umyte ruky mydlom a vodou, najmä pred jedlom alebo po použití toalety a vždy pred prípravou jedla alebo manipuláciou s ním. Precvičte si bezpečnosť potravín starostlivým umývaním ovocia a zeleniny.

vitamin C FreePik

Úloha vitamínu C

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý pôsobí ako antioxidant tým, že neutralizuje reaktívne molekuly kyslíka (voľné radikály), ktoré prispievajú k infekciám a chorobám. Infekčné ochorenie spôsobuje úbytok vitamínu C a tým výrazne zvyšuje jeho potrebu v tele.

Mnohé štúdie skúmali úlohu terapeutických dávok vitamínu C pri bežnom prechladnutí a chrípke a zistili, že denná suplementácia môže skrátiť trvanie a závažnosť ochorení. Tieto výsledky sú sľubnými vodítkami pre potenciálne využitie vitamínu C, aby mal aj určitý biologický účinok na vírus žalúdočnej chrípky.

Vďaka antimikrobiálnym a antioxidačným vlastnostiam vitamínu C má zmysel udržiavanie alebo dopĺňanie jeho hladín, pomôžete posilniť váš imunitný systém proti vírusu. Nedostatok vitamínu C bude mať určite nepriaznivý vplyv na obranný systém vášho tela, čo by mohlo zvýšiť náchylnosť na závažnosť infekcií.

tabletky FreePik

Komplikácie z chrípky

Najzávažnejšou komplikáciou gastroenteritídy je zápal pľúc a suplementácia vitamínom C je práve tu veľká pomoc pri infekcii. Ďalšie vitamíny na žalúdočnú chrípku, ktoré môžu pomôcť posilniť váš imunitný systém, sú betakarotén a vitamín A, o ktorom sa zistilo, že je účinný proti norovírusu. Ukázalo sa, že aj zinok, predovšetkým vo forme pastiliek, znižuje trvanie prechladnutia o 30 percent. Okrem toho sa osvedčil pri akútnych infekciách dolných dýchacích ciest. Buďte opatrní, ak užívate megadávky vitamínu C na úľavu od žalúdočnej choroby. Vysoké dávky môžu spôsobiť hnačku, nevoľnosť, vracanie a kŕče v bruchu – práve tie príznaky žalúdočnej chrípky, ktoré pravdepodobne budete chcieť liečiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok