Chudnete a nedržíte diétu? Príčinou môže by rakovina pľúc či pečene

TA3/bd
8.2.2022 18:00

Snom mnohých ľudí je schudnúť bez námahy. No ak sa vám stane, že chudnete napriek tomu, že nedržíte diétu a nesnažíte sa znížiť svoju hmotnosť, môže to znamenať aj vážne zdravotné problémy.

Chudnete a nedržíte diétu? Príčinou môže by rakovina pľúc či pečene
FreePik

Je dôležité vedieť, kedy v takomto prípade vyhľadať zdravotnú pomoc. Niektoré príčiny náhleho chudnutia bez zmeny životného štýlu môžu byť aj také závažné, ako je rakovina pľúc či pečene. 

Najčastejšie príčiny nežiaduceho chudnutia

Nedostatky v životospráve patria k najčastejším príčinám neúmyselného chudnutia. Deje sa tak vtedy, ak telo neabsorbuje potrebné množstvo živín, za čo môže zvyčajne nekvalitná strava s absenciou základných živín a vitamínov. Môže však ísť aj o poruchy tráviacej sústavy, ktoré neumožňujú dostatočnú absorpciu. Najčastejšie chýbajúcimi vitamínmi a minerálmi sú:

  • železo
  • jód
  • horčík
  • vápnik
  • zinok 
  • vitamíny A, B12, C, D a kyselina listová (vitamín B9)

Niektoré z príznakov podvýživy sú: poruchy trávenia, kožné problémy, abnormálny rast kostí a demencia. 

travenie FreePik

Rakovina pľúc a chudnutie

Možno to bude pre vás prekvapivé, ale jedným z prvých príznakov rakoviny pľúc býva strata chuti do jedla a chudnutie. Je to spôsobené tým, že imunitný systém produkuje proteíny (tzv. cytokíny), ktoré pomáhajú bojovať proti rakovine. Avšak na druhej strane dlhodobejšie pôsobenie týchto proteínov môže viesť práve k strate chuti do jedla a tým aj k zníženiu hmotnosti.


chudnutie FreePik

Rakovina pečene a chudnutie 

Pečeň je dôležitým orgánom produkujúcim enzýmy a žlč, ktoré pomáhajú tráviť tuky, vitamíny a ďalšie živiny. Pri rakovine je jej funkcia narušená a to sa môže prejaviť aj výrazným úbytkom hmotnosti. Je to najmä kvôli nesprávnej produkcii enzýmov na trávenie, prípadne z dôvodu rozšírenia rakoviny z pečene do žalúdka. Iné symptómy rakoviny pečene zväčša zahŕňajú zožltnutie pokožky, bolesti brucha, nevoľnosť a únavu. 

travenie FreePik

Kedy ísť k lekárovi?

Podvýživa, rakovina pľúc a rakovina pečene môžu byť život ohrozujúce stavy, ak sa neliečia včas. Strata hmotnosti však nemusí hneď znamenať niektorú z týchto príčin, preto sa dopredu nemusíte zbytočne stresovať. Presnú príčinu vášho nežiaduceho úbytku hmotnosti je potrebné riešiť s lekárom, a to čo najskôr.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok