Bojkoty, prísne pandemické pravidlá a umelý sneh. Čo by ste mali vedieť o zimnej olympiáde?

TA3 BBC TASR
5.2.2022 08:00

Peking je prvým mestom, ktoré hostí letné aj zimné olympijské hry. S olympiádou sa však spája množstvo pravidiel i noviniek. Prečítajte si niekoľko zaujímavostí, ktoré by ste o zimných olympijských hrách určite mali vedieť.

Bojkoty, prísne pandemické pravidlá a umelý sneh. Čo by ste mali vedieť o zimnej olympiáde?
TASR/AP

Športovci sú v olympijskej bubline

Každý, kto sa zúčastňuje olympiády vrátane športovcov, je doslova odrezaný od vonkajšieho sveta. Pre pandemickú situáciu a v snahe zabrániť šíreniu nákazy vytvorili samostatnú bublinu. "V uzavretej bubline platia veľmi prísne opatrenia," uviedol Zhao Weidong z organizačného výboru v Pekingu vo videu portálu BBC. Od športovcov sa vyžadovala pred olympiádou aj vakcína, inak museli stráviť 21 dní v karanténe.

Pracovník v ochrannom oblečení v olympijskej dedine v Pekingu. TASR/AP

Absolvujú aj pravidelné denné PCR testovanie. V prípade pozitívneho testu musí infikovaná osoba zostať v izolácii v hoteli, opustiť ju môže až po dvoch negatívnych testoch v priebehu 24 hodín.

Súťažiť sa bude len na umelom snehu

Ide o prvé zimné hry, na ktorých bude použitý len umelý sneh. Peking totiž nie je oblasťou, kde by zvyklo napadnúť veľa snehu. Niektorí to však považujú za kontroverzné. Umelý sneh má totiž veľký dopad na životné prostredie.

Skokanské stredisko v Čang-ťia-kchou. TASR/AP

Najzelenšie hry verzus veľká spotreba vody

Zimné olympijské hry budú mať aj veľký dopad na životné prostredie. Tvorba umelého snehu totiž spotrebuje veľa vody. "Úplne všetko musí byť pokryté umelým snehom, nielen lyžiarske trate, ale aj prístupové cesty. Ide pritom o región, ktorý je skôr vyprahnutý a nemá dostatok vody. Všetko musí byť v podstate vybudované nanovo," uviedla profesorka Carmen De Jong z Univerzity v Štrasburgu.

Čína to však vidí inak. "Po prvýkrát na svete budú všetky športoviská zásobované zelenou a obnoviteľnou energiou," oznámil ešte pred začiatkom hier Zhao Lijian, hovorca ministerstva zahraničných vecí. Táto energia by z aktuálnych hier mala urobiť tie najzelenšie v histórii.

Olympiádu poznamenali bojkoty

Viaceré krajiny vrátane Spojených štátov, Británie a Austrálie bojkotujú zimnú olympiádu v Pekingu tým, že do jej diania neposlali svojich diplomatických zástupcov. Mnohé krajiny sú totiž znepokojené spôsobom, akým Čína pristupuje k dodržiavaniu ľudských práv.

Demonštrácia proti konaniu ZOH 2022 v Pekingu v Londýne. TASR/AP

Na bojkot hier vyzvala aj aliancia 243 ľudskoprávnych a mimovládnych organizácií.  "Nie je možné, aby olympijské hry boli 'silou dobra', ako tvrdí Medzinárodný olympijský výbor, kým hostiteľská vláda sa dopúšťa ťažkých zločinov porušovaním medzinárodného práva," uviedla riaditeľka ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch pre Čínu Sophie Richardsonová.

Skupina poukázala na zaobchádzanie s etnickými a náboženskými menšinami v Číne a na prenasledovanie aktivistov, feministiek, právnikov a novinárov tamojšími úradmi pod vládou prezidenta Si Ťin-pchinga. Peking sa stal terčom narastajúcej medzinárodnej kritiky v súvislosti s údajným prenasledovaním Ujgurov a svojím počínaním v Hongkongu.

Čína tieto tvrdenia odmieta a hovorí, že bojkot hier je nevhodný. Z ministerstva zahraničných vecí vyzvali Spojené štáty, aby nezabudli na ducha olympijských hier a prestali politizovať šport.

O bojkote zimných olympijských hier sme sa ešte pred štartom olympiády rozprávali aj v TA3 s našou olympioničkou a športovou diplomatkou Dankou Bartekovou. Tá ich naopak neuznáva. "Bojkoty boli často hrozbou, púta to veľkú pozornosť. Ja ako športovkyňa bojkoty neuznávam, nikdy nevyšli, ich cieľ sa nikdy nedosiahol. Jediný dôsledok bol ten, že to vrhá tieň na olympijské hry," dodala s tým, že integritu hier treba zachovať.

Celý rozhovor s Dankou Bartekovou si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok