FOTO: Zimná olympiáda je tu. Pretekať sa bude v troch zónach, športoviská sú veľkolepé

TA3 TASR Olympics.com
4.2.2022 06:00

Peking sa vo februári zapíše do histórie ako prvé mesto, kde sa uskutočnili OH aj ZOH. Unikátna pozícia hostiteľa oboch verzií najväčšieho športového sviatku umožnila čínskym organizátorom využiť viacero športovísk, na ktorých sa súťažilo už v roku 2008. Projekt je súčasť plánu udržateľnosti Hier XXIV. zimnej olympiády.

FOTO: Zimná olympiáda je tu. Pretekať sa bude v troch zónach, športoviská sú veľkolepé
Profimedia

ZOH 2022 budú rozdelené do troch zón: Peking, Jen-čching a Čang-ťia-kchou. Opätovne použité športoviská sa nachádzajú v centre Pekingu, kde sa budú konať predovšetkým súťaže v ľadových športoch. V Jen-čchingu, približne 75 kilometrov severozápadne od srdca hlavného mesta, sa predstavia zjazdári, bobisti, sánkari a skeletonisti. Pohorie je bohaté na horúce pramene, národné parky, lyžiarske strediská a v oblasti sa nachádza aj časť Veľkého čínskeho múru s názvom Pa-ta-ling.

Ešte viac na severozápad (cca 180 km) od metropoly leží najodľahlejší klaster Čang-ťia-kchou. Obľúbený rezort privíta biatlon, severské lyžiarske disciplíny, akrobatické lyžovanie a snoubording. Napriek vzdialenostiam a reliéfovým výzvam prepojí všetky tri zóny do kompaktného podujatia novovybudovaná železnica.

Športoviská na ZOH 2022 v Pekingu

PEKINSKÁ ZÓNA

The National Stadium - Dizajnovo unikátne "Vtáčie hniezdo" si po štrnástich rokoch zopakuje otvárací i záverečný ceremoniál. Kým na OH 2008 bolo svedkom atletických zápolení a finále futbalového turnaja mužov, v zimnej verzii nebude plniť úlohu súťažného dejiska.

Zimná olympiáda v Pekingu TASR/AP

National Aquatics Centre - Po plávaní, skokoch do vody a synchronizovanom plávaní sa "Vodná kocka" premení na "Ľadovú kocku". Po skončení curlingových turnajov bude multifunkčná hala slúžiť verejnosti na letné i zimné športy.

National Aquatics Cente Profimedia

National Indoor Stadium - Štadión s prezývkou "Vejár" postavili pre účely modernej gymnastiky, skokov na trampolíne a hádzanej na OH 2008. V roku 2015 hostil hokejové majstrovstvá sveta žien a aj tentoraz sa v ňom odohrajú zápasy v hokeji.

Wukesong Sports Centre - Ďalšou hokejovou arénou sa stane športové centrum Wu-kche-sung, kde sa v letnej verzii hral basketbal a ktoré v uplynulých rokoch plnilo úlohu multifunkčného stánku.

National Speed Skating Oval - rýchlokorčuľovanie. Ovál prezývaný "Ľadová stuha" vyrástol na mieste štadióna pre pozemný hokej a lukostreleckého areálu z OH 2008.

National Speed Skating Oval Profimedia

Capital Indoor Stadium - V bývalom olympijskom volejbalovom dejisku sa predstavia krasokorčuliari a šortrekári. Halu postavili už v roku 1968 a odvtedy v nej Číňania usporiadali niekoľko významných športových podujatí vrátane stolnotenisového súperenia domácej krajiny s USA v roku 1971 či stretnutia basketbalovej NBA v roku 2004.

Capital Indoor Stadium Profimedia

Big Air Shougang - akrobatické lyžovanie - Big Air, snoubording - Big Air. Podľa portálu olympics.com je Šou-kang najunikátnejšie športovisko na ZOH 2022. Prvé trvalé dejisko atraktívnej disciplíny Big Air vybudovali na mieste niekdajšej oceliarne na pozadí štyroch priemyselných chladiacich veží. V budúcnosti sa tam budú organizovať rôzne športové súťaže, tréningy, ale aj kultúrne a spoločenské akcie.

Beijing Olympic Village - Olympijská dedina v čínskej metropole ubytuje najmä účastníkov ľadových športov. Ponúka 2300 postelí a po skončení ZOH a ZPH z nej budú nájomné byty.

National Ski Jumping Centre Profimedia

ZÓNA JEN-ČCHING

National Sliding Centre - boby, skeleton, sánkovanie. V Jen-čchingu sa nachádza prvá toboganová dráha v Číne, ktorá je iba tretia svojho druhu v Ázii. Budúce tréningové centrum domácej reprezentácie zostane aj naďalej dejiskom medzinárodných pretekov.

National Alpine Ski Centre - alpské lyžovanie. V horskej oblasti Siao-chaj-tchuo je k dispozícii sedem tratí s maximálnym prevýšením 900 metrov. Takisto lyžiarske stredisko sa bude používať na medzinárodné súťaže a tréningy, pre pandémiu koronavírusu však nehostilo skúšobné preteky.

National Alpine Skiing Center Profimedia

Yanqing Olympic Village - Túto dedinu naprojektovali tvorcovia v súlade s charakteristikami horských dedín v severnej Číne, čím zvýraznili miestnu kultúru a ochranu životného prostredia. Koncept dbá na potreby športovcov a ďalších účastníkov ZOH a ZPH, ktorých pojme 1430.

National Exhibition and Convention Center Profimedia

ZÓNA ČANG-ŤIA-KCHOU

National Biathlon Centre - V biatlone sa bude súťažiť v severočínskej provincii Che-pej. Areál sa stane národným tréningovým centrom, ako aj turistickým strediskom.

National Ski Jumping Centre - skoky na lyžiach, severská kombinácia (skokanská časť). Architektúra mostíkov odzrkadľuje typický čínsky ozdobný predmet Žu-i, z čoho vyplýva aj prezývka "Snehové Žu-i". Rovnako ako v prípade biatlonového centra sa so skokanským areálom ráta ako s tréningovou základňou čínskej reprezentácie a turistickým rezortom.

National Ski Jumping Center Profimedia

National Cross-Country Centre - beh na lyžiach, severská kombinácia (bežecká časť). Po skončení najväčšieho športového sviatku prebudujú centrum na park s otvorenou ľadovou plochou.

Genting Snow Park - akrobatické lyžovanie, snoubording. Park A privíta akrobatických lyžiarov a Park B umožní predviesť umenie snoubordistom. Ken-tching dovedna ponúka šesť tratí pre U-rampu, slopestyle, skikros/snoubordkros, paralelný obrovský slalom, moguls a skoky.

Zhangjiakou Olympic Village - Najvzdialenejšia dedina má kapacitu pre 2640 ľudí, neskôr z nej bude obchodný klaster.

Olympijská dedina v čínskom meste Čang-ťia-kchou TASR/AP
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok