Zimná olympiáda sa začne v čase krutých zločinov. Ľudskoprávne organizácie vyzvali na jej bojkot

TA3 TASR
28.1.2022 09:08

Aliancia 243 ľudskoprávnych a mimovládnych organizácií vyzvala v piatok na diplomatický bojkot nadchádzajúcich zimných olympijských hier v čínskom Pekingu.

Slovensko ide na ZOH v čínskom Pekingu aj s triom Kňažko, Nemec, Slafkovský
TASR/AP

Informovala o tom agentúra DPA. "Zimná olympiáda 2022 v Pekingu sa začne v čase krutých zločinov a ďalšieho hrubého porušovania ľudských práv čínskou vládou," uviedli organizácie v spoločnom vyhlásení.

Aliancia vyzvala vlády, aby sa pripojili k diplomatickému bojkotu hier, a športovcov a sponzorov, aby nelegitimizovali porušovanie práv zo strany čínskej vlády. "Nie je možné, aby olympijské hry boli 'silou dobra', ako tvrdí Medzinárodný olympijský výbor, kým hostiteľská vláda sa dopúšťa ťažkých zločinov porušovaním medzinárodného práva," uviedla riaditeľka ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch pre Čínu Sophie Richardsonová.

Skupina poukázala na zaobchádzanie s etnickými a náboženskými menšinami v Číne a na prenasledovanie aktivistov, feministiek, právnikov a novinárov tamojšími úradmi pod vládou prezidenta Si Ťin-pchinga.

Peking sa stal terčom narastajúcej medzinárodnej kritiky v súvislosti s údajným prenasledovaním Ujgurov a svojím počínaním v Hongkongu, pripomína DPA. Niekoľko krajín vrátane Spojených štátov, Británie a Austrálie už oznámilo diplomatický bojkot nadchádzajúcich zimných olympijských hier.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres a ruský prezident Vladimir Putin sú medzi tými predstaviteľmi, ktorí sa na slávnostnom otváracom ceremoniáli 4. februára zúčastnia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok