Nezvyčajné symptómy covidu, o ktorých ste ešte nepočuli

TA3/bd
1.2.2022 18:00

Príznaky koronavírusu môžu byť naozaj rozmanité. Medzi najčastejšie patria horúčka, kašeľ a únava. Okrem toho sa často objavujú dýchavičnosť, bolesť na hrudníku a problémy s dýchaním, zimnica, bolesť hrdla a svalov, nádcha a bolesť hlavy.

Nezvyčajné symptómy covidu, o ktorých ste ešte nepočuli
FreePik

Väčšina ľudí sa stretáva s týmito príznakmi, avšak covid sa môže prejaviť aj v podobe iných, menej častých, symptómov. Ktoré to sú?

Tráviace problémy

Vedeli ste, že covid môže spôsobiť tráviace ťažkosti, ako sú nevoľnosť, vracanie či hnačka? Tieto príznaky u niektorých pacientov predchádzajú horúčke a respiračným príznakom. 

Strata čuchu alebo chuti po novom

Tento príznak je asi všetkým známy. No po novom to vyzerá tak, že strata čuchu alebo chuti nemusí byť sprevádzaná upchatým nosom. To znamená, že hoci nos máte čistý a dýchate ním bez problémov, čuch a chuť vás na nejaký čas opustia. Ukazuje sa, že u väčšiny pacientov sa čuch a chuť vráti do normálu v priebehu asi 30 dní, avšak v niektorých vážnejších prípadoch to môže trvať až dva mesiace či viac. 

cuch nos FreePik

Prejavy na koži

Zmeny na koži môžu tiež poukazovať na covid. Ide hlavne žihľavku (mierne vystúpené kožné hrbolčeky alebo pľuzgieriky), zmenu sfarbenia kože na rukách a nohách (takzvané covid prsty). Vyrážky sa môžu objaviť pred vypuknutím choroby, alebo aj pri bezpríznakovom priebehu nákazy. Takzvané covid prsty bývajú častejšie u detí a mladých ľudí. 

Na prstoch sa niekedy objaví aj opuch a zmena farby, časté sú aj svrbenie, drsná koža, citlivosť na dotyk, bolestivé pľuzgieriky. Pod kožou býva v niektorých prípadoch prítomné malé množstvo hnisu. Tieto príznaky sa zvyčajne vytratia do dvoch týždňov, ale môžu pretrvávať aj dlhšiu dobu. Covid prsty sa niekedy podobajú na omrzliny. Tie však vznikajú po vystavení pokožky chladu na dlhší čas. 


koza FreePik

Neurologické problémy 

Hlavne u starších ľudí sa niekedy objavuje silná zmätenosť (delírium), čo je nezvyčajný, ale závažný príznak koronavírusu. Časť ľudí môže trpieť aj tzv. zahmlením mozgu – prejavuje sa poruchami pamäti, rozhodovania a myslenia.  

neurologia FreePik

Očné problémy

Zápal spojiviek (konjunktivitída) môže byť taktiež príznakom covidu. Najčastejšie sa tento príznak objavuje v podobe citlivosti na svetlo, bolesti a svrbenia očí. Príznaky covidu sú teda naozaj rôzne a môžu sa pomerne rýchlo meniť, vyskytovať sa samostatne alebo spolu s ďalšími prejavmi ochorenia. Ak si nie ste istí, čo vaše príznaky znamenajú, najlepšie je zavolať svojmu lekárovi. 

Témy: COVID-19
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok