Obchody nie sú vypredané, benzín je a bankomaty fungujú. Vojna pre Ukrajincov nie je novinkou

TA3
4.2.2022 07:00

Pri zmienke o Ukrajine si väčšina ľudí predstaví hrozbu vojnovej krízy, diplomatické maratóny, vojenskú techniku či ozbrojené jednotky. O tom, ako sa v týchto dňoch žije na Ukrajine, sme diskutovali so splnomocnencom predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu Eduardom Burašom.

Chlapec vytvára snehovú guľu a  miestni obyvatelia sa účastnia na vojenskom výcviku v Kyjeve v nedeľu 30. januára 2022.
TASR/AP

Krajina tretieho sveta

Podľa Buraša je "zaujímavé, že Ukrajina je u nás vnímaná ako krajina tretieho sveta". Vysvetlil, že aj za súčasných dramatických okolností tam ľudia žijú v stave, ktorý je, prispôsobujú sa podmienkam a nepanikária, nevykupujú obchody. Neistota a nepokoj však visia vo vzduchu, zhodnotil splnomocnenec predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu.

Buraš celkom nerozumie výrokom o tom, že na Ukrajine začína vojna. Zdôraznil, že vojna je tam od roku 2014. "Už trvá dlhšie ako druhá svetová vojna." Pripomenul, že v tomto konflikte zahynulo už viac ako 13-tisíc ľudí a v nárazníkových zónach stále počuť streľbu. 

"Tí ľudia, ktorí prišli o majetok, o strechu nad hlavou, o zamestnanie a prežívajú v ruinách, nemajú kam utiecť. Hovoria mi, že realitu berú takú aká je," priblížil. Inak to podľa neho vnímajú obyvatelia žijúci v zakarpatskej oblasti, blízko hraníc s Európskou úniou.

Problém s informovaním

Buraš pripomenul, že cezhraničné projekty spolupráce, naríklad medzi mestami ako Košice, Užhorod alebo Charkov, sú funkčné. Zlepšila sa aj cestná infraštruktúra našich východných susedov. Z Užhorodu sa dá k Čiernemu moru dostať za 15 hodín cesty autom. V krajine nie sú diaľnice, aké poznáme, skôr ide o cesty prvej triedy.

Buraš kritizuje zjednodušovanie niektorých správ o stave na Ukrajine. Bol svedkom situácie, keď americká spravodajská stanica CNN v reportáži informovala o vojenských cvičeniach, ktorých cieľom je pripraviť sa na napadnutie Ukrajiny. Televízia podľa Buraša naznačila, že Charkov je súčasťou Ruskej federácie. Charkov je pritom druhé najväčšie ukrajinské mesto. Ak ľudia sledujú podobné správy, môžu mať problém ich pochopiť, čo prirovnal Buraš k šíreniu dezinformácií. 

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok