Seniori cvičia v lesoch s maketami zbraní, školy nacvičujú poplach. Ukrajinci chcú byť pripravení

TA3
3.2.2022 14:00

Západní spojenci Ukrajiny už mesiace upierajú pohľad na ruské jednotky, ktoré sa hromadia na hraniciach. Vojenskí analytici vytvorili rozsiahle mapy pokryté šípkami, ktoré s istotou predpovedajú, ako budú jednotky Vladimira Putina postupovať na Kyjev.

Seniori cvičia v lesoch s maketami zbraní, školy nacvičujú poplach. Ukrajinci chcú byť pripravení
TASR/AP

Príprava na najhoršie

Ukrajinci, ktorí by boli v priamej línii vojenského vpádu, si nie sú takí istí, že nastane konflikt. Reči o vojne sú však znepokojujúce aj pre nich. Píše o tom BBC. "Rusko môže kedykoľvek v priebehu niekoľkých dní presunúť jednotky k hraniciam a potom vtrhnúť," tvrdí Dmytro Dubas, veterán dobrovoľníckych bojovníkov.

V roku 2014, keď vypukli ťažké boje proti silám podporovaným Ruskom, sa Dmytro pripojil k záplave dobrovoľných vojakov prúdiacich na východ. Od roku 2015 platí formálne prímerie, ktoré sa však pravidelne rúca a hrozba náhlej eskalácie násilia je neustále prítomná.

Dmytro sa časom vrátil do civilu. Teraz sa snaží upokojiť tým, že sa pripravuje na najhorší možný scenár. Natankoval do auta plnú nádrž, nakúpil núdzové zásoby potravín a prihlásil sa do jednotky územnej domobrany, aby oprášil svoje schopnosti.

Chlapec vytvára snehovú guľu a  miestni obyvatelia sa účastnia na vojenskom výcviku v Kyjeve v nedeľu 30. januára 2022. TASR/AP

Obavy zo šírenia paniky

Západné spravodajské agentúry pripísali Putinovi najrôznejšie plány vrátane obliehania Kyjeva. Ukrajinskí predstavitelia počnúc prezidentom Volodymyrom Zelenským túto myšlienku odmietli a obávajú sa práve šírenia paniky medzi ľudmi.

V tom istom čase robia školy nácviky poplachu počas bombových náletov, sociálne siete sú plné oficiálnych návodov na prípravu núdzových evakuačných „balíčkov“ a ľudia si začali plánovať únikové cesty, ktoré väčšinou znamenajú jazdu na západ tak rýchlo ako sa len dá.

Dokonca aj dôchodcovia sa zúčastňujú víkendových cvičení v lesoch pri Kyjeve, kde ruiny betónovej továrne pokryté graffitmi nahrádzajú bojové pole. Muži sú príliš starí, aby podpísali formálne zmluvy, no vojenskí cvičitelia ich neodmietajú.

Cvičenie so zbraňou

„Nemyslím si, že Rusi teraz vtrhnú, a to vďaka západným spojencom, ktorí nám dodávajú zbrane,“ hovorí 61-ročný Vasyl Nazarov počas prestávky v cvičení na ľade a otočkách dopredu a dozadu, aby natrénoval manévre so zbraňou proti imaginárnemu nepriateľovi. Je to Vasylov prvý tréning, takže jeho zbraňou je zatiaľ drevená maketa. "Neverím, že sa dostanú do Kyjeva, ale musíme byť pripravení," hovorí Vasyľ. 

Serhiy Kalinin dúfa, že Putina zastrašia západné sankcie. Je to už niekoľko desaťročí, čo tento muž skončil povinnú vojenskú službu. Dnes má 64 rokov a chcel si zopakovať kurz. "Nepriateľ je na našej hranici," hovorí. "Takže každý by mal byť pripravený."

Ukrajinský vojak odstraňuje sneh z rozstrieľanej fotografie ruského prezidenta Putina v Luhanskej oblasti. TASR/AP

Vo vysielaní súkromnej televízie Priamyi je nasadenie 100 000 vojakov Ruska na hraniciach s Ukrajinou témou číslo jeden. Moderátor Taras Berezovec opisuje ruského prezidenta ako „nepredvídateľného“ a obáva sa Putinovej fixnej idei, že Ukrajina nikdy nebola suverénnym štátom. Samotný životopis moderátora zachytáva časť zložitosti tohto konfliktu. Jeho prvým jazykom je ruština, keďže pochádza z Krymu, ktorý Rusko ilegálne anektovalo. Berezovec zdôrazňuje, že jeho korene ho nerobia proruským, a ani nie je súčasťou akéhokoľvek „ruského sveta“.

„Rozhodli sme sa v roku 2014 a máme v tom jasno. Nechceme byť súčasťou ruského impéria,“ hovorí rozhodne. "Aj keď nie je šanca na vstup do EÚ alebo NATO, naším cieľom je byť súčasťou západnej civilizácie, čo znamená právny štát a slobodu slova. To sú veci, za ktoré sú Ukrajinci pripravení bojovať," hovorí.

Ťaživé susedstvo

Napriek správam západných tajných služieb Dmytro Dubas a jeho priatelia nemajú pocit, že rozhodujúci zápas o budúcnosť Ukrajiny klope na dvere. Veteráni však plánujú, že pre každý prípad pošlú svoje rodiny do bezpečia a dohodli sa, kde sa v prípade vypuknutia konfliktu bojovníci stretnú a ako sa vyzbrojia. "Je to stará karikatúra, že najväčším bolehlavom pre Ukrajinu je susedstvo s Ruskom," hovorí Dmytro na stretnutí blízkych priateľov a kolegov vo svojej kuchyni.

Artem je veterán a pamätník množstva kríz, ktoré jeho krajina zažila a prežila od jadrovej katastrofy v Černobyle v roku 1986 po dve revolúcie a vojnu na východe. „Na Ukrajine je normálne, že všetko naokolo je v plameňoch,“ konštatuje Artem. "Ak myslíte na vojnu každú hodinu každého dňa, jednoducho sa zbláznite," hovorí ich priateľka Yuliia. "Napokon nemôžeme len tak zobrať Rusko a presunúť ho, akokoľvek by sme chceli. Je to náš sused a musíme s tým žiť," pripomína.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok