Akútne zlyhanie pečene. S liečbou začnite už doma a ihneď

TA3/bd
3.2.2022 09:00

Pri usmerňovaní liečby je dôležité nájsť príčinu a rozsah poškodenia pečene. V prvom rade treba začať zdravotnou anamnézou a dôkladným lekárskym vyšetrením. Zdravie pečene však môžete ovplyvniť už doma jednoduchými zmenami životného štýlu.

Akútne zlyhanie pečene. S liečbou začnite už doma a ihneď
Unsplash

Krvné testy

Na diagnostiku ochorenia pečene možno použiť skupinu krvných testov na testovanie funkcie pečene. Na zistenie špecifických problémov alebo genetických stavov je možné vykonať ďalšie krvné testy.

Zobrazovacie testy

Ultrazvuk, CT a MRI môžu rovnako ukázať poškodenie pečene.

krvne testy Unsplash
pecen Unsplash

Kontrola vzorky tkaniva

Odstránenie vzorky tkaniva (biopsia) z pečene môže pomôcť pri diagnostike a pri hľadaní príznakov jej poškodenia. Biopsia sa najčastejšie vykonáva pomocou dlhej ihly vloženej cez kožu na extrakciu vzorky tkaniva, ktorá sa odošle do laboratória na testovanie.

Liečba

Liečba ochorenia pečene závisí od vašej diagnózy. Niektoré problémy s pečeňou možno liečiť úpravou životného štýlu, ako je obmedzenie konzumácie alkoholu alebo chudnutie. Iné problémy si vyžadujú lieky alebo chirurgický zákrok. Liečba ochorenia pečene, ktoré spôsobuje alebo viedlo k jej zlyhaniu, môže nakoniec vyžadovať transplantáciu pečene.

chudnutie FreePik

Životný štýl a domáca liečba

Zmena určitých návykov životného štýlu môže často pomôcť zlepšiť jej zdravie. Ak vám bolo diagnostikované ochorenie pečene, váš lekár vám môže odporučiť:

  • Alkohol pite s mierou, ak vôbec.
  • Vyhnite sa červenému mäsu, trans-tukom, spracovaným sacharidom a potravinám s kukuričným sirupom s vysokým obsahom fruktózy.
  • Cvičte 30 až 60 minút približne tri až štyrikrát týždenne s miernou intenzitou.
  • Znížte kalórie o 500 až 1 000 kalórií denne, ak máte nadváhu.

Na ochranu pečene je dôležité porozprávať sa so svojím lekárom o možných rizikách skôr, ako začnete užívať akékoľvek doplnkové alebo alternatívne lieky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok