Potraviny, ktoré sa nesmú jesť pri zjazvení pečene. Bohužiaľ, sú to samé dobroty

TA3/bd
28.1.2022 09:00

U ľudí s ochorením pečene sa niekedy vyvinie cirhóza, čo znamená zjazvenie pečene. Na Slovensku je cirhóza najčastejšie spôsobená konzumáciou nadmerného množstva alkoholu, ale dôvodom bývajú aj niektoré lieky alebo choroby, ako je hepatitída B alebo C alebo cystická fibróza. Vyhýbanie sa niektorým potravinám môže pomôcť obmedziť jej progresiu.

Potraviny, ktoré sa nesmú jesť pri zjazvení pečene. Bohužiaľ, sú to samé dobroty
FreePik

Potraviny, ktoré treba obmedziť alebo sa im vyhnúť

Vyhnite sa akémukoľvek alkoholu, pretože alkohol spôsobuje, že pečeň pracuje ťažšie a môže spôsobiť väčšie poškodenie. Obmedzte slané jedlá, aby ste znížili pravdepodobnosť zadržiavania vody a typu opuchu nazývaného edém. Skontrolujte etikety na potravinách a vyhýbajte sa potravinám s obsahom soli 300 miligramov alebo viac. Tieto potraviny zahŕňajú mnohé spracované potraviny, konzervované polievky, syry a koreniny. 

alkohol FreePik

Ľudia s cirhózou majú tiež ťažkosti s bojom s chorobami prenášanými potravinami, a preto by sa mali vyhýbať surovému alebo nedostatočne tepelne upravenému mäsu, morským plodom alebo vajciam, surovým klíčkom, džúsom alebo mliečnym výrobkom, ktoré nie sú pasterizované. Niektorí ľudia s cirhózou budú musieť obmedziť aj bielkoviny.

pecen FreePik
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok