Vírus je stále nebezpečný. Vyhlásiť víťazstvo nad pandémiou je podľa WHO predčasné

TA3 TASR
1.2.2022 17:43

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v utorok varoval, že je ešte veľmi skoro na to, aby akákoľvek krajina mohla vyhlásiť víťazstvo nad ochorením Covid-19 alebo sa vzdala úsilia zastaviť šírenie nákazy.

Ilustračné foto
TA3 / David Duducz

"Pre akúkoľvek krajinu je ešte predčasné sa vzdať alebo vyhlásiť víťazstvo (nad pandémiou)," povedal Tedros s tým, vírus je nebezpečný a stále sa vyvíja. Vyjadril sa tak v čase, keď v Dánsku prestali od utorka platiť opatrenia, ktoré mali spomaliť šírenie koronavírusu, napriek rekordnému prírastku nakazených spôsobenému šírením variantu omikron. Podobné kroky zvažuje aj mnoho ďalších krajín.

"Obávame sa, že v niektorých krajinách sa udomácnil príbeh, že vďaka vakcínam a v dôsledku vysokej nákazlivosti a nižšej závažnosti omikronu už nie je možné a už nie je potrebné zabrániť jeho šíreniu," povedal Tedros. "Nič nemôže byť ďalej od pravdy," dodal a zdôraznil, že "vyšší prenos covidu znamená viac úmrtí".

Šéf zdravotníckej agentúry OSN poukázal na to, že odkedy bol omikron pred desiatimi týždňami prvýkrát zaznamenaný v Juhoafrickej republike, WHO bolo nahlásených takmer 90 miliónov prípadov nákazy – viac ako za celý rok 2020. A hoci je známe, že nový variant je miernejší, podľa Tedrosa až teraz začíname vidieť veľmi znepokojujúci nárast úmrtí vo väčšine regiónov sveta. Z tohto dôvodu je podľa neho životne dôležité pokračovať v snahe zastaviť šírenie vírusu.

Šéf WHO zároveň zdôraznil potrebu pokračovať v sledovaní vznikajúcich variantov vrátane subvariantu omikronu s označením BA.2. "Tento vírus sa bude naďalej vyvíjať, a preto vyzývame krajiny, aby pokračovali v testovaní, sledovaní a sekvenovaní," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok