Čo sa deje s telom, ktoré necvičí? Odborníci varujú pred výskytom rakoviny, najmä u žien

TA3/bd
1.2.2022 09:00

Po náročnom dni v práci alebo starostlivosti o deti je ľahké podľahnúť volaniu pohodlného gauča. Ide o čoraz bežnejší jav, že ľudia vedú sedavý životný štýl a málo alebo vôbec sa nehýbu. Až 15 percent Slovákov je fyzicky neaktívnych. Problém je, že takýto život má dlhý zoznam negatívnych účinkov na zdravie.

Čo sa deje s telom, ktoré necvičí? Odborníci varujú pred výskytom rakoviny, najmä u žien
Unsplash

Existuje veľa druhov cvičení a všetky majú úžasné zdravotné benefity a naopak, nedostatok každého druhu môže mať iný negatívny dopad. Kombinácia nedostatku pohybu a sedavého životného štýlu výrazne zvyšuje riziko vzniku dlhého zoznamu život ohrozujúcich chorôb. Dôkazy naznačujú, že sedavý životný štýl môže predpovedať úmrtnosť konkrétnejšie, ako niektoré doteraz známe príčiny súvisiace s úmrtnosťou, ako je fajčenie a vysoký krvný tlak.

Čo sa deje s vaším telom, keď necvičíte?

Srdce

Fyzická aktivita kladie vysoké nároky na srdce, aby pumpovalo krv do svalov. Mnohé z výhod, ktoré cvičenie poskytuje, možno odvodiť od zlepšenia kardiovaskulárneho zdravia. Aeróbne cvičenie preukázateľne zlepšuje krvný obeh, krvný tlak a srdcový výdaj, čo je miera toho, ako dobre srdce pumpuje krv do zvyšku tela.

cvicenie Unsplash

Srdce, ako každý iný sval, reaguje na záťaž z cvičenia tým, že sa posilní. Bez cvičenia neposkytujete stimul, ktorý vaše srdce potrebuje, aby sa posilnilo, a to môže zhoršiť vaše zdravie. V nedávnych štúdiách bol zvýšený sedavý spôsob života spojený s vlastnosťami metabolického syndrómu, ako je zvýšený obvod pása a inzulínová rezistencia. Dokonca sa zistilo, že má súvislosť so zvýšenými kardiovaskulárnymi ochoreniami a aj so zvýšeným rizikom cukrovky 2. typu.

Mozog

Následkom starnutia podlieha každá časť tela a výnimkou nie je ani mozog. Aeróbne cvičenie pomáha spomaliť starnutie mozgu a kognitívny pokles. Bez cvičenia môže byť váš mozog zraniteľnejší voči účinkom tohto poklesu súvisiaceho s vekom. Navyše aeróbne cvičenie môže pomôcť zlepšiť pamäť a učenie. Pravidelné aeróbne cvičenie výrazne zvyšuje objem hipokampu u starších žien. To naznačuje skutočné štrukturálne rozdiely medzi mozgom ľudí so sedavým zamestnaním a tými, ktorí pravidelne cvičia.

Info: Sedavé správanie patrí medzi hlavné faktory, ktorým sa dá na celom svete predchádzať!

cvicenie Unsplash

Nálada

Okrem toho, že sedavé správanie ovplyvňuje spôsob, akým váš mozog funguje vo všeobecnosti, mení aj jeho chémiu. Ak sedíte denne dlhšie ako tri hodiny, zvyšujete si riziko výskytu depresívnych symptómov.

Kosti a kĺby

Náročné tréningy alebo kontaktné športy si môžete spájať so zvýšeným rizikom zranení kostí a kĺbov, ale pokiaľ športujete s rozumom, opak je pravdou. Ukázalo sa, že cvičenie so záťažou pomáha odvrátiť osteopéniu a osteoporózu. Udržiavanie si flexibility pomáha predchádzať zraneniam pri pádoch. Výskumníci zistili, že časti tela vystavené záťažovým cvičeniam znížili úbytok kostnej hmoty a zvýšili tuhosť kostí, čo sú zmeny, ktoré pôsobia ako prekážka rozvoja osteoporóza. 

cvicenie Unsplash

Obvod pása

Sedenie na gauči nerobí vašej bránici ani obvodu pása žiadnu láskavosť. V priemere, čím vyššie sedavé správanie človek prejavuje, tým širší bude jeho pás. Čiastočne je to spôsobené tým, že sedavý spôsob života znižuje celkové množstvo kalórií, ktoré spálite. Konzistentné spaľovanie menšieho množstva kalórií môže spôsobiť priberanie na váhe a tiež zvyšuje vaše šance na rozvoj inzulínovej rezistencie. 

Riziko rakoviny

Ak necvičíte, zvyšuje sa vaše riziko niektorých druhov rakoviny. Rakovina je v súčasnosti druhou najčastejšou príčinou smrti na svete, je spôsobená zmenami DNA v bunkách (génové mutácie). Na základe zistení bolo sedavé správanie spojené so zvýšeným výskytom rakoviny endometria a vaječníkov a potenciálne aj rakoviny prsníka, hrubého čreva a pľúc. Naopak, pravidelné cvičenie je spojené so zníženým rizikom rakoviny. Zrátané a podčiarknuté, pravidelne cvičte! Aby ste nezvýšili riziko negatívnych účinkov sedavého životného štýlu, je dôležité zostať fyzicky aktívny. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok