Zhoršená pohyblivosť neprichádza s vekom, ale nezdravým životným štýlom

TA3/bd
31.1.2022 09:00

Mobilita je jedným z kľúčov k dobre prežitému životu. Umožňuje vám vstať, pohybovať sa a robiť všetko, čo chcete a bez bolesti. V priebehu rokov však môže klesať.

Zhoršená pohyblivosť neprichádza s vekom, ale nezdravým životným štýlom
FreePik

Našťastie aj nad mobilitou máte väčšiu kontrolu, než by ste si mysleli. Pretože strata mobility má v skutočnosti menej spoločného so zmenou tela a viac so zmenou životného štýlu. Nie sme odsúdení byť krehkí len preto, že starneme, ak sme ochotní zostať aktívni a urobiť zo zdravia prioritu. Zostať aktívny a žiť zdravým životným štýlom je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre svoje súčasné aj budúce ja.

Prečo je mobilita dôležitá pre zdravé starnutie

Zjednodušene povedané, mobilita je spôsob, akým sa pohybujete, ako dobre sa vaše kĺby pohybujú v celom rozsahu pohybu. Hodnota schopnosti previesť kĺb cez jeho rozsah pohybu (povedzme vysúvanie a ohýbanie lakťa alebo členku) je v tom, že podporuje vašu schopnosť voľne a ľahko sa pohybovať alebo chodiť. To je pri starnutí rozhodujúce pre dobré fungovanie a nezávislý život.

klby FreePik

Nedostatok mobility sa potom premieta do menšej nezávislosti, ako aj do vyššieho rizika pádov, chorôb, straty funkcie a dokonca smrti. Bez dobrej pohyblivosti kĺbov sa môžete cítiť stuhnutí a bolesť a účasť na aktivitách alebo každodenných úlohách bude o to ťažšia. Strata mobility môže byť veľkou brzdou pre kvalitu vášho života. Našťastie zlepšenie vášho rozsahu pohybu môže znížiť bolesť, úzkosť, depresiu a zlepšiť schopnosť vykonávať každodenné činnosti a rutiny. 

Prečo sa mobilita s vekom zhoršuje

Niektoré straty mobility sú len súčasťou starnutia. Prirodzeným dôsledkom starnutia je rozklad kolagénu, štruktúry, ktorá zadržiava vodu a dodáva kĺbom tekutinu a pružnosť. To sťažuje kĺbom prístup k ich plnému rozsahu pohybu. S pribúdajúcim vekom sú spojené aj určité stavy ako je hypertenzia, srdcové choroby a srdcové zlyhanie, cukrovka, reumatoidná artritída a osteoartritída, tiež spojené so stratou mobility.

Info: Pre zdravé starnutie je dôležité zachovať si mobilitu a vedieť, ako ju znovu získať. A nikdy nie je neskoro začať.

bolest klby FreePik

K tomu sa viaže ešte strata svalovej hmoty súvisiaca s vekom. Pokiaľ ide o prirodzené zmeny s vekom, to je asi tak všetko. Najväčším dôvodom, prečo sa rozsah pohybu kĺbov s vekom znižuje, sú naše zvyky. Myslite na to, že ak ho nepoužívate, stratíte ho. 

Nakoniec, ak nie ste fyzicky aktívni, neprispôsobujete svoje kĺby tomu, aby sa pohybovali v celom zamýšľanom rozsahu pohybov. To tiež spôsobuje stratu mobility u starších ľudí. Až 30 % ľudí na celom svete nemá dostatok fyzickej aktivity. Dostatočná fyzická aktivita bola definovaná ako 150 minút fyzickej aktivity strednej intenzity alebo 75 minút silnej fyzickej aktivity týždenne.

Info: K prirodzeným zmenám súvisiacich s vekom dochádza postupne. Ak pocítite náhlu stratu pohyblivosti, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

klby sport FreePik

4 spôsoby, ako si zachovať (a zlepšiť!) mobilitu, keď starnete

1. Zostaňte aktívni

Urobte, čo môžete, aby ste počas dňa zapojili nejakú aktivitu. A to neznamená trénovať maratón alebo sa potiť pri vysoko intenzívnom intervalovom tréningu. Stačia aj prechádzky, záhradkárčenie a dokonca aj umývanie riadu a máte hneď o 40 percent menšiu pravdepodobnosť vzniku problémov s pohyblivosťou. Jedným z najjednoduchších a najlepších cvičení je chôdza. Naplánujte si denné prechádzky a vyberte si čas, kedy sa vám to s najväčšou pravdepodobnosťou podarí (napríklad ráno alebo po večeri). Každý pohyb sa počíta.

2. Kombinujte aktivity

Je skvelé nájsť si cvičenie, ktoré sa vám páči, ale cvičenie presne tých istých cvikov každý deň nie je ideálne pre pohyblivosť kĺbov. Kombinácia aktivít ako silový tréning, cyklistika, beh a joga rozhýbe vaše kĺby všetkými možnými spôsobmi.

sport FreePik

3. Vstávajte od stola čo najčastejšie 

Ak máte prácu pri stole, potom trávite dlhé hodiny sedavým spôsobom. A možno vždy pociťujete zatuhnutie, keď sa snažíte po čase vstať. Jedným zo spôsobov, ako tomu čeliť, je často sa pohybovať. Vstaňte od stola aspoň raz za pol hodinu na 5 minút a ponaťahujte sa.  

4. Chce to strečing

Strečing, ktorý sa zameriava na vaše ramená, chrbticu, boky, lýtka, môže bojovať s chronickou stuhnutosťou, ktorá hrá do straty mobility. Strečing – statický (ohýbanie a držanie), ako aj dynamický – je skvelou príležitosťou, ako rozhýbať kĺby. Nech sa už rozhodnete ohýbať a naťahovať sa, precvičujte sa vždy bez bolesti. Prílišné tlačenie môže poškodiť kĺby a prispieť k zraneniu. Cieľom je cítiť jemné, príjemné natiahnutie svalov. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok