Chorá srdcová chlopňa vyžaduje pohyb. Aké cvičenie je vhodné?

TA3/bd
27.1.2022 18:00

Chorá srdcová chlopňa môže mať mnoho príčin. Zvyčajne ide o genetické faktory alebo rôzne poškodenia srdca, najčastejšie vysoký krvný tlak a infarkty. Pre ľudí s takýmto ochorením je stále dôležitý pohyb, zároveň však predstavuje aj určité riziká.

Chorá srdcová chlopňa vyžaduje pohyb. Aké cvičenie je vhodné?
FreePik

Srdcové chlopne

Ľudské srdce má štyri dutiny - dve predsiene a dve komory. Predsiene a komory sú od seba oddelené chlopňami. Medzi pravou predsieňou a pravou komorou  je trojcípa (trikuspidálna) chlopňa, medzi ľavou predsieňou a ľavou komorou je dvojcípa (mitrálna) chlopňa. V srdci sa nachádzajú ešte ďalšie dve. Pľúcna chlopňa, ktorá reguluje odtok krvi z pravej komory do pľúc. A aortálna chlopňa, ktorá reguluje prietok krvi medzi ľavou komorou a aortou (srdcovou tepnou).  


srdce FreePik

Niekedy chlopne nefungujú správne a dochádza k rôznym poruchám. Namiesto toho, aby krv prúdila smerom dopredu cez srdce, prúdi smerom späť. Najčastejším problematickým miestom, kde vzniká chlopňové ochorenie, je ľavá strana srdca, konkrétne aortálna a mitrálna chlopňa. 

Cvičenie s problematickou srdcovou chlopňou – áno či nie?

Cvičenie predstavuje pre srdce určitú záťaž a lekári sa vo všeobecnosti obávajú, že cvičenia s vysokou intenzitou u osôb s ochorením chlopní, môže viesť k zhoršeniu stavu. Lekári sa preto prikláňajú v týchto prípadoch skôr k cvičeniam s nižšou intenzitou. 

srdce FreePik

Podľa štúdie v časopise Journal of the American College of Cardiology z júna 2010 cvičenie u pacientov so stredne ťažkým až ťažkým ochorením mitrálnej chlopne viedlo k zvýšeniu závažnosti ochorenia a zhoršeniu symptómov srdcového zlyhania približne u jednej tretiny pacientov. To naznačuje, že cvičenie u ľudí s ochorením mitrálnej chlopne predstavuje riziko. Vždy je však potrebné pristupovať ku každému prípadu individuálne. 

srdce FreePik

Porada s lekárom

Pacienti s chlopňovým ochorením srdca by mali k pohybu pristupovať s opatrnosťou. Ak patríte do tejto skupiny a chceli by ste začať pravidelne cvičiť alebo športovať, v prvom rade by ste sa mali poradiť s vaším lekárom. Ten pozná váš stav, závažnosť ochorenia a ďalšie skutočnosti o vašom zdravotnom stave. Na základe toho vám najlepšie poradí, čo je pre vás v oblasti cvičenia vhodné a čomu sa radšej vyhýbať. Nesprávna pohybová aktivita by mohla viesť k zhoršeniu ochorenia, preto sa naozaj neoplatí riskovať.

Témy: lekár pacient
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok