Dzurinda: Putina znepokojuje jednota Ukrajiny, rozohral hru, ktorej sám nerozumie

TA3
31.1.2022 21:50

Mikuláš Dzurinda sa stiahol z domácej politiky a venuje sa najmä zahraničným vzťahom. Ako vidí situáciu na Ukrajine? Je podľa neho Slovensko v súčasnosti pre zahraničie spoľahlivým a čitateľným partnerom?

Vráti sa do slovenskej politiky?

Bývalý predseda vlády Slovenskej republiky Mikuláš Dzurinda sa na úvod relácie Téma dňa vyjadril aj k návratu do slovenskej politiky. „Ja by som chcel prispieť k tomu, aby sa na Slovensku veci pohli ešte k lepšiemu,“ uviedol. „Už keď nás má predbiehať Rumunsko v ekonomických parametroch, tak na to sa mi nepozerá najlepšie,“ pokračoval. Podľa jeho slov si je vedomý toho, že nezanechal najlepšie dedičstvo pri stranách, ktoré patria do Európskej ľudovej strany. „Rád by som niečím pozitívnym prispel, ale osobné ambície nemám,“ zhodnotil.

Slovensko je podľa neho dôveryhodným a čitateľným zahraničným partnerom. „Nemusíme preháňať ani to, čo všetko sa u nás odohráva, čo samozrejme tu a tam znepokojuje, ale nie do tej miery, že by sme v tejto chvíli vec postavili tak, že Slovensko musí niečo vysvetľovať,“ podotkol. Slovensko podľa neho pri žiadnych vyjadreniach nespochybnilo svoju lojalitu Európskej únii alebo Severoatlantickej aliancii. „Takto to nevnímam,“ zhrnul.

Dzurinda reagoval aj na nedávny prieskum, ktorý hovorí o tom, že väčina Slovákov si myslí, že za napätím na Ukrajine stojí NATO a Spojené štáty americké. Informoval o tom portál Pravda.sk. Dzurinda tvrdí, že sú prieskumy, ktoré si na jednej strane treba dobre všimnúť, ale sú aj také, ktoré sú vecou tvrdých dát. Konštatuje, že ľudia, ktorí si tak myslia sa jednoducho mýlia. "Pretože agresor je Rusko, Krym okupuje Rusko, a ten čo sa bráni je Ukrajina," spresnil. Odvolal sa na množstvo faktov a tvrdé dáta. „Pravdivý výrok za ktorým si budem stáť je, že tých 38 percent sa mýli.“

Viní za to Čaputovú i Hegera

Zamýšľal sa, prečo je tomu tak. Viní za to najmä politických lídrov Slovenskej republiky. „Poviem to otvorene, najviac viním najvyšších ústavných činiteľov. Pani prezidentka vajatá, pánovi premiérovi trvá veľmi dlho kým sa vyjadrí, a aj tak z veľkej časti vajatá. Potom sa tomu nemôžeme čudovať,“ poznamenal. Aktuálnej vláde podľa neho chýba komunikácia s občanmi. „Bez toho, že budeme aktívni, že budeme s občanmi komunikovať, že sa budeme starať o verejnú mienku, tak potom nás ovládne verejný priestor dezinformácie a propaganda. A toto sa na Slovensku deje,“ dodal.

Putina znepokojuje jednota Ukrajiny

Dzurinda hovoril aj o príčine správania Kremľu voči Ukrajine. Tvrdí, že Vladimíra Putina znepokojuje najmä jednota Ukrajiny. „Vnútorne som hlboko presvedčený, že to, čo vyrušuje prezidenta Putina je poznanie, že tá Ukrajina sa zjednotila a naklonila sa na Západ,“ uviedol. „Ukrajina sa modernizuje a pomalinky zmáha životnou úrovňou. Podľa môjho názoru toto poznanie, že Ukrajina sa odklonila, že sa výrazne primkla rozhodujúcou väčšinou k Západu, že sa jej začalo dariť aj ekonomicky, podľa mňa toto pána prezidenta Putina a kremeľskú administratívu vyrušuje najviac.“

Dzurinda označil informáciu o tom, že Spojené štáty chcú napadnúť Rusko za „blud“. Väčší blud som nepočul. Je to absolútny, nonsensný blud. Byť ruským politikom, tak sa otáčam smerom na východ. Tam je iný vlk, ako sedí vo Washingtone.“ Považuje to za nedôveryhodné manévre a dodáva, že nikto nechce Rusku škodiť. Prezident Putin rozohral podľa bývalého premiéra hru, ktorej sám nerozumie.

Vyjadril sa aj k obrannej zmluve s USA

Dzurinda by obrannú zmluvu s USA podpísal. Za to, že sa to stalo centrálnou témou našej politiky, môže podľa jeho slov najmä šikovnosť Roberta Fica a slabosť terajšej koalície. Je to podľa neho ťažká chyba a môže za to i vnútorné nastavenie politických lídrov, ktorí sa boja prijímať nepopulárne rozhodnutia.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok