Ruská invázia na Ukrajinu? Západ o tom nemá žiadne dôkazy, vyhlásil ruský veľvyslanec

TA3 TASR
31.1.2022 19:37

Západ nemá dôkazy, ktoré by potvrdzovali tvrdenia, že Rusko v blízkom čase zaútočí na Ukrajinu. V pondelok to počas zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) v New Yorku vyhlásil ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia, podľa ktorého paniku okolo Ukrajiny vyvolávajú tí, ktorí sa snažia rozvíjať tému "mýtickej hrozby" zo strany Ruska.

Ruská invázia na Ukrajinu? Západ o tom nemá žiadne dôkazy, vyhlásil ruský veľvyslanec
TASR /AP (illu)

"Do vojenskej akcie Ruska proti Ukrajine ostáva (podľa Západu) niekoľko týždňov, ak nie dní. Pritom neboli predložené žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali také vážne obvinenia," uviedol Nebenzia, ktorého citovala agentúra TASS.

"Reči o prichádzajúcej vojne sú samy o sebe provokačné... Akoby ste chceli, aby sa to, čo si domýšľate, stalo skutočnosťou... My takú paniku nepotrebujeme, povedal pán Zelenskyj, potrebujú ju tí, ktorí rozvíjajú tému mýtickej ruskej hrozby," pokračoval ruský veľvyslanec, pričom odkazoval na slová ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten počas víkendu vyzval Západ, aby nevyvolával "paniku" v súvislosti so situáciou na ukrajinských hraniciach.

Agentúra TASS pripomína, že Nebenzia odišiel zo zasadnutia BR OSN pred vystúpením ukrajinského veľvyslanca pri OSN Serhija Kyslyciu. Podľa Nebenziu nešlo o "demarš" a zasadnutie musel opustiť pre naplánované stretnutie s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

O pondelkové zasadnutie BR OSN požiadali Spojené štáty pre obavy z ruskej invázie na Ukrajinu. Washington žiada, aby Moskva stiahla približne 100-tisíc ruských vojakov zhromaždených na hraniciach s Ukrajinou. Rusko odmieta tvrdenia, že plánuje inváziu, a naopak žiada, aby členovia Severoatlantickej aliancie (NATO) nerozmiestňovali svoje jednotky vo východnom krídle Aliancie a aby sa Ukrajina nikdy nestala členom NATO.

Na začiatku pondelkového zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN sa Rusko narýchlo pokúsilo verejnú schôdzku zrušiť. Desať z pätnástich členov rady však hlasovalo za jej pokračovanie. Podľa Nebenziu plánuje Rusko taktiež zorganizovať zasadnutie BR OSN, a to 17. februára – teda v čase siedmeho výročia podpísania minskych dohôd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok