Biden: Ak sa Rusko odkloní od diplomacie a zaútočí na Ukrajinu, bude čeliť vážnym a rýchlym následkom

TA3 TASR
31.1.2022 18:04

Americký prezident Joe Biden varoval v pondelok Rusko pred vážnymi následkami, ak sa "odkloní od diplomacie a zaútočí na Ukrajinu", informovala agentúra AFP.

Biden vulgárne vynadal novinárovi:
TASR/AP

"Ak chce Rusko úprimne riešiť naše vzájomné bezpečnostné obavy prostredníctvom dialógu, budú sa Spojené štáty a ich spojenci a partneri naďalej zapojovať v dobrej viere... Ak sa naopak Rusko odkloní od diplomacie a napadne Ukrajinu, tak ponesie zodpovednosť a bude čeliť rýchlym a vážnym následkom," uviedol Biden vo vyhlásení.

Hlavná téma zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN

Hromadenie ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc a obavy Západu z prípadnej ruskej invázie na Ukrajinu boli témami pondelkového zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) v New Yorku. Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová obvinila Moskvu, že v priebehu niekoľkých týždňov plánuje rozmiestniť v Bielorusku až 30-tisíc ruských vojakov. Podľa nej ide o bojové jednotky "pripravené vykonávať útočné akcie na Ukrajine". Washington si podľa nej neželá konfrontáciu, avšak v prípade invázie na Ukrajinu by USA "konali rýchlo". 

"Po rozmiestnení približne 5-tisíc vojakov v Bielorusku sme videli dôkazy o tom, že Rusko má v úmysle rozšíriť svoju vojenskú prítomnosť (v Bielorusku) na viac ako 30-tisíc vojakov v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Jednotky by boli menej ako dve hodiny severne od Kyjeva," uviedla Thomasová-Greenfieldová. Americká diplomatka zároveň varovala Rusko pred "nebezpečnou cestou" smerom k vojne.

"Toto je najväčšia – a hovorím to nahlas a zreteľne – najväčšia mobilizácia vojakov v Európe za uplynulé desaťročia. Ide o (ruské) bojové jednotky pripravené vykonávať útočné akcie na Ukrajine," vyhlásila Thomasová-Greenfieldová.

Ruský veľvyslanec to označil za hystériu

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia ešte predtým obvinil americkú kolegyňu z toho, že vytvára hystériu a "megafónovú diplomaciu" zvolaním prvého zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN o aktuálnej kríze.

Spojené štáty požiadali o zasadnutie BR OSN pre obavy z ruskej invázie na Ukrajinu. Washington žiada, aby Moskva stiahla približne 100-tisíc ruských vojakov zhromaždených na hraniciach s Ukrajinou. Rusko odmieta tvrdenia, že plánuje inváziu, a naopak žiada, aby členovia Severoatlantickej aliancie (NATO) nerozmiestňovali svoje jednotky vo východnom krídle Aliancie a aby sa Ukrajina nikdy nestala členom NATO.

Na začiatku pondelkového zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN sa Rusko narýchlo pokúsilo verejnú schôdzku zrušiť. Desať z pätnástich členov rady však hlasovalo za jej pokračovanie. Traja členovia sa zdržali a proti hlasovalo len Rusko a Čína. DPA pripomenula, že piati stáli členovia BR OSN (Británia, Čína, Francúzsko, Rusko, USA) nemajú právo veta v procedurálnych záležitostiach. Možnosť veta sa totiž vzťahuje na rozhodnutia BR OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok