Strata chuti súvisí s chorobami, fajčením aj zlými zubami. Prečo nakoniec postihne všetkých?

TA3/bd
16.11.2021 18:00

Keď sa povie starnutie, prvé slová, ktoré vám pravdepodobne napadnú sú vrásky, bolesti, možno aj chronické choroby. Existujú aj celkom záludnejšie príklady, ako napr. strata chuti.

Strata chuti súvisí s chorobami, fajčením aj zlými zubami. Prečo nakoniec postihne všetkých?
FreePik

Čo sú to chuťové poháriky?

Chuťové poháriky sú mikroskopické štruktúry zodpovedné za snímanie chuťových zlúčenín v potravinách, nápojoch a čomkoľvek inom, čo prechádza vašimi ústami. Väčšina chuťových pohárikov je na jazyku v papilách – viditeľné červené kruhové štruktúry, ktoré dodávajú jazyku charakteristický hrboľatý vzhľad.

  • Chuťové poháriky sú aj na jemnom podnebí, líci a hrdle. 
  • Sú to súdkovité alebo cibuľovité štruktúry, ktoré obsahujú 50 až 100 tesne stlačených buniek, z ktorých niektoré sú bunky chuťových receptorov. Ich úlohou je preniesť chemický chuťový signál do jedného z troch hlavových nervov, ktoré potom pošlú tento signál do mozgu. 
  • Chuťové vlastnosti, ktoré pociťujeme ako výsledok, sú sladká, slaná, kyslá, horká a slaná chuť.

Iné špecializované nervy vytvárajú pocity tepla, chladu a textúry zjedla a nápoja. Tie sa spoja s  pocitmi z piatich chuťových vlastností do jedného a vytvárajú to, ako jedlo vonia a vnímanie chuti. Takto dokážete rozlíšiť chuť medzi konkrétnymi potravinami. Vzhľadom na abrazívny charakter ústnej dutiny je životnosť týchto zmyslových buniek len 8 až 12 dní a neustále sa regenerujú.

chuť FreePik

Starnutie chuťových pohárikov

V ústach máme asi 10 000 chuťových pohárikov a toto číslo sa s pribúdajúcim vekom znižuje – u niektorých ľudí sa tento pokles začína už vo veku 40 rokov. Ako starneme, regenerácia receptorových buniek chuťových pohárikov má tendenciu sa spomaľovať. Keď sa zníži počet buniek vysielajúcich signály do mozgu, mozog má menej informácií na rozlúštenie chuti.

Schopnosť každej jednotlivej bunky chuťového receptora detekovať a vysielať potrebné signály sa s vekom tiež spomaľuje – takže počet jednotlivých papíl obsahujúcich chuťové poháriky sa nielen znižuje, ale môže sa meniť aj tvar, čo v konečnom dôsledku znižuje schopnosť detekovať častice potravy. 

Nevýrazná chuť

Vôňa hrá dôležitú úlohu vo vnímaní chuti jedla, než si myslíte a naše bunky receptorov vône (alebo čuchové bunky) sa starnutím strácajú. Pri žuvaní jedla sa uvoľňujú arómy, ktoré aktivujú váš čuch prostredníctvom špeciálneho kanála, ktorý spája hrdlo s nosom. Ak sa však vaše čuchové bunky regenerujú pomalým tempom, môže to ovplyvniť spôsob spracovania arómy potravín, čo spôsobí, že jedlá, ktoré jete, budú zrazu chutiť nevýrazne.

chuť FreePik

Vekom máme menej slín

Aby toho nebolo málo, s pribúdajúcim vekom sa nám tvorí menej slín. Sliny pôsobia ako rozpúšťadlo, ktoré ovplyvňuje citlivosť na chuť. Funguje tak, že rozkladá a transportuje molekuly potravy, aby sa rozptýlili k chuťovým receptorom. Keď sa tvorí menej slín, mení sa interakcia medzi časticami potravy a chuťovými receptormi spolu so zmyslom pre chuť. Nielen vek, ale aj zdravotné problémy a návyky životného štýlu, môžu ovplyvniť váš zmysel pre chuť. 

1. Problémy so zubami

Kazy, zubné infekcie a afty, vytvárajú nezdravé ústne prostredie a ovplyvňujú chuťové receptory. Infekcie alebo abscesy môžu napríklad spôsobiť, že sa infikovaná drenáž dostane do vašich úst a stimuluje chuťové poháriky, takže v ústach máte doslova pachuť.

2. Niektoré lieky

Vekom budeme potrebovať akési „udržiavacie lieky“ na chronické ochorenia. Lieky užívané perorálne vstupujú do krvného obehu a odtiaľ sa môžu dostať do slín a spôsobiť horkú chuť v ústach. Niektoré lieky môžu tiež spôsobiť sucho v ústach znížením schopnosti našich slinných žliaz fungovať.

3. Akútne choroby

Vôňa môže byť ovplyvnená akútnymi ochoreniami, vrátane alergií, zápalov dutín a citlivosťou na prostredie, vrátane znečistenia, cigaretového dymu a teplotných zmien. Vírusové infekcie, ktoré narúšajú váš čuch (prechladnutie, chrípka, covid), môžu ovplyvniť vašu schopnosť rozpoznať chuť, pretože tieto dva zmysly sú úzko prepojené. Našťastie sú tieto účinky zvyčajne dočasné.

chuť FreePik

4. Určité zdravotné stavy

Je známe, že autoimunitné ochorenia ovplyvňujú chuťové funkcie, vrátane lupusu, cukrovky a zápalových ochorení čriev. To isté platí pre neurologické stavy ako je roztrúsená skleróza, Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba, ktoré sa s vekom stávajú bežnejšími a môžu zdevastovať nervy v ústach.

5. Fajčenie

U fajčiarov je preukázaná znížená chuťová schopnosť, čo sa môže časom ešte zhoršovať. Fajčenie môže otupiť alebo dokonca zabiť chuťové poháriky zmenou krvného zásobenia, ktoré chuťové poháriky dostávajú. Správny prietok krvi je nevyhnutný pre väčšinu zdravých telesných funkcií.

6. Liečba rakoviny

Mnoho pacientov s rakovinou pociťuje zmeny chuti, pretože rýchly rast rakoviny a s ňou spojené poškodenie tkaniva a zápal prispievajú k abnormalitám chuti. Liečba ako je chemoterapia a radiačná terapia, môžu ešte viac zhoršiť problém priamym poškodením tkaniva. Dysfunkcia chuti môže začať počas liečby a trvať niekoľko mesiacov po ukončení liečby.

chuť FreePik

Strata chuti a kvalita života

Keď máte zmenené vnímanie chuti alebo chuť úplne stratíte, môže to sťažiť konzumáciu potravín, zistíte, že zbytočne veľa solíte alebo sladíte. Ako zostať zdravý, keď sa váš zmysel pre chuť mení? 

Zostaňte hydratovaní

Konzumácia hydratačných potravín (uhorky, jahody, zelenina, paradajky), pomáha pri podpore normálnej hladiny slín v ústach pre zdravšie chuťové funkcie. Pomôcť k tomu môže aj cmúľanie cukríkov alebo kociek ľadu.

Ozdobte svoj tanier

To, ako vaše jedlo vyzerá na tanieri, môže ovplyvniť to, ako vnímate, že budú chutiť. Čím je jedlo vizuálne príťažlivejšie, ako napríklad jedlá obsahujúce množstvo pestrých farieb a obloh alebo prezentované na luxusnom jedálenskom stole, tým viac vás môže lákať, aby ste ho zjedli.

Používajte silnejšie príchute

Pridávanie byliniek a korenín je pohodlný spôsob, ako zvýrazniť chuť akéhokoľvek jedla nielen pre váš jazyk, ale aj nos. Používajte silné príchute, ako je citrónová alebo limetková šťava, feferónka alebo pikantné omáčky alebo čerstvé bylinky, ako je mäta alebo rozmarín.

Hrajte sa s teplotou

Sýtosť je dôležitým determinantom príjmu potravy človeka. Bolo zistené, že studené jedlá vnímame ako mneje chutné. Snažte sa jesť, čo najviac teplých jedál. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok