Sledujte si hladinu kyseliny močovej v krvi. Nechcete, aby vám v tele koloval nebezpečný odpad

TA3/bd
29.1.2022 14:00

Nízke hladiny kyseliny močovej postihnú každý rok len 0,5 percenta populácie. Kyselina močová je chemická látka prirodzene produkovaná a vylučovaná vaším telom.

Sledujte si hladinu kyseliny močovej v krvi. Nechcete, aby vám v tele koloval nebezpečný odpad
FreePik

Zatiaľ čo vysoké hladiny kyseliny močovej v krvi sú bežné a môžu mať za následok príznaky dny, nezvyčajne nízke hladiny kyseliny močovej sa vyskytujú zriedkavo a sú zvyčajne znakom iného základného zdravotného stavu. Lekár vie skontrolovať množstvo kyseliny močovej vo vašom tele vykonaním jednoduchého krvného testu. 

Zdravé, normálne hladiny kyseliny močovej v krvi sa pohybujú medzi 3 a 7 mg/dl. Ak hladina kyseliny močovej v krvi klesne pod tento rozsah, môžete mať hypourikémiu - lekársky termín používaný na opis nezvyčajne nízkych hladín kyseliny močovej v krvi.

WC Unsplash

Príčiny

Bežné príčiny nižších ako normálnych hladín kyseliny močovej zahŕňajú Wilsonovu chorobu – ochorenie, pri ktorom sa abnormálne hromadí meď vo vašich životne dôležitých orgánoch, a Fanconiho syndróm – stav, pri ktorom vaše obličky umožňujú, aby sa určité odpadové produkty reabsorbovali do krvného obehu, ako prechádzali do vášho moču a tela von. 

Ak vaše telesné tekutiny neobsahujú dostatok soli v dôsledku stavu nazývaného syndróm neprimeranej sekrécie antidiuretického hormónu, množstvo kyseliny močovej vo vašej krvi môže byť tiež nezvyčajne nízke. Okrem toho, konzumácia stravy s nízkym obsahom purínov - látky, ktorú vaše telo prirodzene premieňa na kyselinu močovú - môže tiež viesť k hypourikémii.

WC Unsplash

Potenciálne symptómy

Typ príznakov, ktoré môžete pociťovať v dôsledku nízkych hladín kyseliny močovej, sa môže líšiť v závislosti od príčiny vášho stavu. Nízka hladina kyseliny močovej často nespôsobuje viditeľné príznaky. Ak máte nízke hladiny kyseliny močovej v dôsledku Fanconiho syndrómu, môže sa u vás objaviť bolesť kostí alebo sa budete cítiť nezvyčajne slabí. Môžete tiež vylučovať nezvyčajne veľké objemy moču, čo môže zvýšiť riziko dehydratácie. Ľudia, ktorí majú nízku hladinu kyseliny močovej v dôsledku Wilsonovej choroby, môžu mať bolesti tela, zníženú chuť do jedla, depresiu, únavu, opuchy končatín, chvenie alebo ťažkosti s chôdzou, prehĺtaním alebo rozprávaním.

WC FreePik

Dostupná liečba

Váš lekár je jedinou osobou kvalifikovanou na to, aby odporučila konkrétnu liečbu na zvýšenie hladín kyseliny močovej. Mierne nízke hladiny kyseliny močovej zvyčajne nie sú dôvodom na obavy. V niektorých prípadoch môže jednoduché zvýšenie množstva purínov, ktoré konzumujete ako súčasť vašej bežnej stravy, pomôcť stabilizovať hladinu. Prípadne vám lekár môže predpísať lieky, ktoré špecificky liečia príčinu vašej nízkej hladiny kyseliny močovej.

Témy: Odpad kyselina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok