Chuť krvi v ústach po cvičení naháňa strach. Ak to nie sú zuby, môže vám zlyhávať pečeň či obličky

TA3/bd
25.12.2021 18:00

Cvičenie nám vyvoláva produkciu tekutín, cez pot až po zvýšenú slinivosť. Niektoré z nich môžu zanechať v ústach zvláštnu chuť. Ak po behaní cítite chuť krvi, možno sa pýtate či je to normálne, alebo je to znak toho, že sa deje niečo vážne.

Chuť krvi v ústach po cvičení naháňa strach. Ak to nie sú zuby, môže vám zlyhávať pečeň či obličky
FreePik

Infekcia zubov

Nie je nič nezvyčajné cítiť chuť krvi po behaní alebo po vykonávaní akéhokoľvek druhu intenzívnej fyzickej aktivity. Väčšinou ide iba o chuť, v slinách krv neuvidíte. Poznáme niekoľko dôvodov, prečo cítite chuť krvi alebo kovovú chuť v ústach počas, aj po intenzívnom tréningu. Medzi najčastejšie dôvody patrí infekcia zuba. Zlá ústna hygiena ako je paradentóza, zápal ďasien a zubné infekcie prispievajú k známej kovovej chuti v ústach.

zuby FreePik

Chuť krvi a vaše pľúca

Chuť krvi vo vašich ústach môže byť tiež výsledkom tekutiny, ktorá sa hromadí v malých vzduchových vakoch pľúc počas intenzívneho aeróbneho cvičenia. Pohyb zvyšuje tlak v pľúcach a  môže viesť k úniku červených krviniek v častiach pľúc zodpovedných za výmenu vzduchu a plynov. Tento únik spôsobí prasknutie červených krviniek v alveolách, malých vzduchových vakoch pľúc a spôsobí kovovú chuť. Ak trénujete a silne sa nadýchnete, najmä pri cvičení v chladnom počasí sa na sliznici úst, nosa a hrdla podráždia oblasti, ktoré spôsobujú chuť krvi.

sport FreePik

Pečeň volá o pomoc

Ak sa pravidelne staráte o zdravie zubov a celkové zdravie a nemáte žiadne chronické choroby alebo akútne stavy, nemusíte sa obávať. Aby ste znížili pravdepodobnosť, že budete mať v ústach chuť krvi, častejšie pri cvičení odpočívajte. Občasná kovová chuť v ústach nie je nič, s čím musíte utekať k lekárovi. 

Ak vám tento problém spôsobuje bolesť, nepohodlie, viditeľnú krv v ústach alebo nose alebo zmenu akéhokoľvek zdravotného stavu, kontaktujte lekára, najmä ak máte nejaké kardiovaskulárne alebo respiračné ochorenie. Aj keď to nie je bežné, kovová chuť v ústach môže byť varovným signálom problémov s pečeňou alebo obličkami, niektorých druhov rakoviny alebo znamenať aj nediagnostikovanú cukrovku.

Témy: tekutina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok