Umelé sladidlá ovplyvňujú zdravie čriev aj našu náladu. A jedno varovanie pre diabetikov...

TA3/bd
28.1.2022 18:00

Umelé sladidlá sú známe už celé desaťročia, ale diskusia o ich bezpečnosti neutícha. Prebiehajúca kontroverzia má veľa spoločného s účinkami umelých sladidiel na organizmus.

Umelé sladidlá ovplyvňujú zdravie čriev aj našu náladu. A jedno varovanie pre diabetikov...
Unsplash

Výskum naznačuje, že umelé sladké veci môžu mať komplexné účinky na dlhodobú kontrolu hladiny cukru v krvi v tele, zloženie črevného mikrobiómu a pod.

Čo sú umelé sladidlá?

Predtým, než sa ponoríme do účinkov umelých sladidiel na naše zdravie, je dôležité vedieť, čo sú zač a ako sa vyrábajú. Umelé sladidlá sú laboratórne vyrobené prísady, ktoré majú buď veľmi nízky obsah kalórií alebo sú „nevýživné“, čo znamená, že sú úplne bez kalórií. Všetky vyžadujú určitú formu chemickej manipulácie a spracovania. Napríklad sukralóza je chlórovaný derivát skutočného cukru, ktorý z veľkej časti prechádza gastrointestinálnym traktom bez toho, aby sa absorboval.

Výsledkom je bezkalorická, ultrasladká látka, ktorá môže chutiť až 600-krát sladšie ako bežný cukor (sacharóza). Aspartam je nízkokalorické sladidlo vyrobené z aminokyselín a chutí asi 200-krát sladšie ako cukor. Umelé sladidlá sú určené na uspokojenie chuti na sladké bez toho, aby zvýšili hladinu cukru v krvi alebo naservírovali veľa kalórií, pretože ich naše telo úplne neabsorbuje. 

sladidlo FreePik

Sú bezpečné?

Všetky vysokointenzívne sladidlá, ktoré sú v súčasnosti schválené na použitie sa považujú za bezpečné na konzumáciu. Výskumy tretích strán však niekedy naznačujú opak. Náš črevný mikrobióm je veľmi dôležitý. Bilióny baktérií, ktoré sa nachádzajú v našich črevách, ovplyvňujú našu imunitnú funkciu, náladu a pod. 

Sladidlo môže zmeniť zloženie nášho mikrobiómu, čo môže spôsobiť množenie zlých baktérii v črevách. Štúdie na zvieratách spájajú sukralózu so zníženou diverzitou v črevných mikrobiómoch potkanov, pričom sladidlo znižuje množstvo zdraviu prospešných baktérií (ako sú bifidobaktérie a laktobacily) v črevách zvierat.

sladidlo Unsplash

Pokiaľ ide o ľudí, výskum o účinkoch umelých sladidiel na zdravie čriev chýba. Jedna štúdia z októbra 2019 v The British Journal of Nutrition uviedla, že vysoké dávky sukralózy nemajú žiadny vplyv na kondíciu črevných baktérií u ľudí. Je pravda, že štúdia trvala iba týždeň. Ak si na 30 rokov pridáte do rannej kávy balíček Aspartamu, môže to vyzerať inak. Dôkazy o nežiaducich účinkoch na zdravie ľudských čriev zatiaľ nie sú silné. Samozrejme, nedostatok kalórií neznamená, že aditíva sú pre črevá v poriadku. 

Riziko rakoviny

Spojenie medzi príjmom umelých sladidiel a rizikom rakoviny je problémom od 70. rokov minulého storočia, keď istá veľká štúdia uviedla, že sacharín bol spojený s vyšším výskytom rakoviny močového mechúra v laboratóriu u potkanov a myší. Tieto zistenia viedli k tomu, že v osemdesiatych rokoch minulého storočia sa lepili vo svete varovné etikety na akýkoľvek výrobok obsahujúci toto sladidlo. 

Dôkazy však zatiaľ nie sú. Keďže sa výskum primárne robil v štúdiách na zvieratách alebo in vitro, v súčasnosti neexistuje jasná súvislosť medzi umelými sladidlami a rizikom rakoviny u ľudí. Aj keď sa predpokladá, že testovacie mechanizmy nie sú u ľudí rovnaké ako u potkanov, neznamená to, že neexistujú s absolútnou istotou. Určite, existuje menšie riziko z ich nekonzumovania ako z ich konzumácie. Nie sú nevyhnutné pri žiadnej diéte ani pre ľudské zdravie.

dzus FreePik

Zvýšená chuť na sladké

Pretože sú výrazne sladšie ako prírodné cukry, majú schopnosť časom znecitliviť naše chuťové bunky na sladké chute. V dôsledku toho sa mnohým ľuďom, ktorí pravidelne konzumujú umelé sladidlá, môžu zdať prirodzene sladké potraviny, ako je ovocie a med, menej príťažlivé a môže sa u nich vyvinúť zvýšená túžba po potravinách sladkej chuti.

Nezdravá hladina cukru v krvi

Umelé sladidlá sa často odporúčajú ľuďom, ktorí si chcú kontrolovať hladinu cukru v krvi. Napriek tomu, že neobsahujú cukor, niektoré štúdie naznačujú, že prísady môžu stále negatívne ovplyvniť kontrolu glykémie. Umelé sladidlá, ako je sukralóza, môžu údajne aktivovať receptory sladkej chuti a spúšťať uvoľňovanie inzulínu, ako to robí bežný cukor. Prečo na tom záleží? Inzulínová rezistencia môže viesť k zvýšeným hladinám cukru v krvi, čo môže prispieť k mnohým zdravotným problémom vrátane cukrovky 2. typu, zvýšenému riziku kardiovaskulárnych ochorení, poškodeniu obličiek, poškodeniu očí a zvýšenému riziku infekcie. 

Zvýšená hladina cukru v krvi môže tiež sťažiť chudnutie, spôsobiť nízku energiu a podporiť túžbu po sladkostiach a sacharidoch. Ak máte chuť na sladké, zvoľte si radšej čerstvé ovocie, aby ste získali dodatočnú vodu, vlákninu a antioxidanty, ktoré sú prospešné hlavne pre ľudí s cukrovkou. Ak chcete sladidlo, odporúčame vám vybrať si z prírodných zdrojov, ako je stévia a dať si ho príležitostne a v obmedzenom množstve.

Témy: Výskum rakovina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok