Zvýšený cukor v krvi a v moči spolu súvisia. Až polovica pacientov o ňom netuší

TA3/bd
11.12.2021 14:00

Glukóza je jednoduchý cukor, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch potravín a vo vašej krvi. Plní veľa funkcií, z ktorých najdôležitejšia je ako zdroj energie.

Zvýšený cukor v krvi a v moči spolu súvisia. Až polovica pacientov o ňom netuší
FreePik

Naše telo má citlivé systémy na udržanie glukózy v krvi v normálnom rozmedzí. V podmienkach ako je cukrovka, sa však hladiny glukózy v krvi môžu zvýšiť, čo spôsobí, že sa vyleje do moču. Počas tehotenstva sa môže objaviť v moči, hoci jej hladina v krvi je zvyčajne normálna.

Zdroje glukózy

Glukóza je jednoduchý sacharid. V skutočnosti je prítomná takmer vo všetkých potravinách, ktoré obsahujú sacharidy. Môže byť prítomná samostatne alebo spárovaná s fruktózou za vzniku molekuly dvoch cukrov, sacharózy, známej aj ako stolový cukor. Medzi ďalšie zdroje glukózy patrí ovocie a zelenina.

cukor FreePik

Celé zrná, strukoviny, orechy a semená obsahujú veľké molekuly glukózy známej ako škrob. Sladidlá ako javorový sirup, med, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy a melasa tiež obsahujú veľké množstvo glukózy. 

Funkcie glukózy

Hlavnou funkciou glukózy je dodávať bunkám energiu. Akonáhle sa rozloží vo vašom tenkom čreve, absorbuje sa do krvného obehu, kde sa pohybuje po celom tele a môže vstúpiť do buniek každého hlavného orgánu. V bunkách prechádza chemickými reakciami nazývanými glykolýza a Krebsov cyklus, pri ktorých sa rozkladá a kombinuje s kyslíkom za vzniku ATP. Adenozíntrifosfát pomáha telu s chemickými reakciami, ako je vytváranie nových bielkovín a recyklácia starých buniek.

diabetes FreePik

Krvná glukóza

Normálny rozsah glukózy v krvi je od 70 do 115 mg/dl. Aby sa glukóza, ktorú konzumujete, udržala v tomto rozmedzí, pankreas vylučuje hormón inzulín, ktorý vháňa glukózu do buniek, kde sa môže použiť ako palivo. Pri cukrovke nie je pankreas schopný vylučovať inzulín buď vôbec, alebo v dostatočnom množstve, aby pokryl potrebu vášho tela. Výsledkom je, že glukóza zostáva v krvi, kde jej hladiny môžu stúpnuť nad 1 000 mg/dl alebo 10-násobok hornej hranice normy. Keď k tomu dôjde, časť glukózy prítomnej v krvi sa dostane do moču.

moc FreePik

Glukóza v moči

Glukóza v moči, tiež známa ako glykozúria, je zvyčajne spôsobená nekontrolovanou cukrovkou. Zdraví ľudia sú schopní udržiavať hladinu glukózy v krvi v normálnom rozmedzí, a tak sa v moči neobjavuje nadbytok. Existujú však aj výnimky. Nediabetická glykozúria, tiež známa ako renálna glykozúria, je benígny stav, pri ktorom sa glukóza objavuje v moči napriek normálnym hladinám v krvi. Bohužial, neexistujú žiadne príznaky spojené s týmto stavom, ktorý sa vyskytuje až v 50 percentách tehotenstiev, najmä v treťom a štvrtom mesiaci. Našťastie nie je potrebná žiadna liečba a glukóza vo všeobecnosti sa po pôrode moču stratí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok