Ako pomôcť deťom, keď sa nakazia covidom? Pediatri pripravili manuály pre rodičov

TA3
28.1.2022 18:05

Koronavírus sa nevyhýba ani najmenším. Ako postupovať, keď dieťa ochorie a ako vyhodnotiť závažnosť niektorých príznakov? Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti a ministerstvo zdravotníctva pripravili manuály, ktoré môžu rodičom pomôcť.

Ako pomôcť deťom, keď sa nakazia covidom? Pediatri pripravili manuály pre rodičov
TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva a pediatri vypracovali manuály pre rodičov, ktorí majú doma dieťa s koronavírusom. Podľa hlavnej odborníčky rezortu zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Eleny Prokopovej by mali rodičia dieťa pri príznakoch ochorenia otestovať domácim testom a v prípade pozitívneho výsledku kontaktovať detského lekára a dieťa objednať na PCR test.

"Pozitívne testované dieťa s príznakmi musí mať pokojový režim, dostatočný príjem tekutín a zdravú stravu," uviedla Prokopová s tým, že komplexné rady, odporúčania a informácie od detských lekárov nájdu rodičia na tomto webe.

Manuál v prípade červenej zóny pre dieťa mladšie ako 3 mesiace:

Manuál v prípade oranžovej zóny pre dieťa mladšie ako 3 mesiace:

Manuál v prípade zelenej zóny pre dieťa mladšie ako 3 mesiace:

Celé manuály s inštrukciami ako postupovať v prípade covidu u dieťaťa nájdete TU.

„Na základe manuálu na určenie závažnosti zdravotného stavu dieťaťa rodič dokáže určiť, či postačuje domáca liečba,  či treba kontaktovať lekára na ďalší deň, alebo či si zdravotný stav vyžaduje bezodkladné vyhľadanie urgentnej pomoci,“ uviedla hlavná odborníčka ministerstva.

Manuál v prípade červenej zóny pre dieťa staršie ako 3 mesiace:

Manuál v prípade oranžovej zóny pre dieťa staršie ako 3 mesiace:

Príznaky ochorenia rozdelili do troch farieb - červenej, oranžovej a zelenej. Rodič na základe tohto zaradenia vie určiť závažnosť ochorenia a následne konať.

Toto rozdelenie je zároveň súčasťou dokumentu “Pediatrické odporúčania pre manažment detského a dospievajúceho pacienta v súvislosti s ochorením Covid 19“, ktoré môžete nájsť na stránke ministerstva zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok