Deťom netreba klamať, že vpich nebolí. Pediatrička radí, aký režim nastaviť po očkovaní

TA3/hm
16.1.2022 08:00

Zaočkovať deti vo veku päť až 11 rokov je možné už aj na Slovensku. O vakcináciu proti covidu je medzi rodičmi záujem, na východe museli pre veľký dopyt pridať mimoriadne termíny. Dospelým sa po podaní očkovacej látky odporúča vyhnúť alkoholu aj namáhavým športovým aktivitám. Aký režim by po očkovaní mali mať deti? Mali by zostať po očkovaní doma a upustiť aj od rekreačného športu? Pýtali sme sa lekárky pre deti a dorast Kataríny Šimovičovej.

Pediatrička o režime detí o očkovaní
TASR/Dano Veselský

Spomienky na odber krvi, injekcie a biele plášte si deti často zaraďujú medzi tie nepríjemné. Veľakrát sa s nimi spája aj plač. Vplyv na atmosféru v pediatrickej ambulancii majú podľa detskej lekárky Šimovičovej, ktorá ordinuje v bratislavskom Starom meste, najmä sprevádzajúce osoby. 

Rodičia prenášajú stres na dieťa

"Deti netreba klamať, že vpich nebolí. Bolí. Ale treba im povedať, že je to len jeden moment," odporúča pediatrička. Počas očkovania je atmosféra v detskej ambulancii zo strany personálu vždy pozitívna, kto ju robí negatívnou sú podľa nej rodičia. V prípade očkovania môžu frázy ako "Nepozeraj sa tam!", "Zavri oči!" alebo "Chyť sa ma!" uškodiť. Nervozita a stres rodičov sa vždy prenesie na dieťa.

"Pichnutím včeličky" sa proces okolo očkovania nekončí. Rodičia by mali sledovať, ako dieťa na vakcínu reaguje. "Po každom očkovaní si treba všímať teplotu, bolesť v mieste vpichu, začervenanie v mieste vpichu. Ak má dieťa bolesti v oblasti lymfatických uzlín, treba prísť k lekárovi na vyšetrenie," odporúča lekárka. Všímať by si mali aj to, či je dieťa malátne. 

Bolesť v mieste vpichu očkovacej látky, ale aj začervenanie často prichádzajú až na druhý deň od podania vakcíny. Na zmiernenie bolesti postačí studený obklad a v prípade potreby bežné dávkovanie Paralenu alebo Nurofenu, radí Šimovičová. Miesto, kde deti aj dospelých zaočkovali, masírovať netreba. Potrebné nie sú ani cviky s rukami. 

Čo by si mali rodičia všímať u dieťaťa?

  • teplotu
  • bolesť v mieste vpichu
  • začervenanie v mieste vpichu
  • malátnosť

Po očkovaní detí vo veku päť až 11 rokov sa neodporúča tri až štyri dni aktívne športovať. Pediatrička uisťuje, že rekreačný šport neprekáža. "Rodičia by mali dbať na to, aby aktívni športovci nesúťažili, a tiež, aby deti nerobili napríklad turisticky namáhavé túry," vysvetlila. Dieťa po očkovaní nepotrebuje ani žiadnu špeciálnu diétu. Z potravín, varených jedál a nápojov by mali prijímať to, čo bežne. A to aj v prípade doplnkov stravy. Ako potvrdila Šimovičová, nie je potrebné ani mimoriadne užitie vitamínov.

Očkovanie nie je výhovorka do školy

Po očkovaní môžeme na dieťati pozorovať spavosť alebo malátnosť, nútiť ho k odpočinku tiež nie je treba. "Dieťa nikto nedonúti spať, ak nechce," hovorí lekárka z Bratislavy. Vyučovanie odporúča vynechať len pri teplotách.

Registrácia detí na očkovanie proti ochoreniu Covid-19 je dostupná na stránke Národného centra zdravotníckych informácií. Pri vakcinácii osôb mladších ako 18 rokov musí byť prítomný zákonný zástupca. V očkovacích centrách deťom podávajú látku od výrobcu Pfizer/BioNTech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok