Najmenšie deti posiela omikron do nemocníc častejšie, zistili v Británii

TA3 ČTK
14.1.2022 18:00

Koronavírusový variant omikron spôsobuje u najmenších detí viac hospitalizácií ako predchádzajúce varianty. Ukázala to štúdia britských vedcov. Tí zdôraznili, že napriek tomu ide o mierne prípady. Zároveň je pri omikrone riziko hospitalizácie nižšie zhruba o tretinu oproti delte, tvrdí iná britská štúdia, na ktorú sa odvoláva tamojšia vláda

V hniezde záchrany našli novorodenca
TASR/Radovan Stoklasa (ilu)

Variant omikron sa v Británii rýchlo šíri a vyniesol počty novonakazených do rekordných výšin. Omikron však spôsobuje menej prudký priebeh covidu ako predchádzajúce varianty a vysoká zaočkovanosť medzi dospelými prispela k zmierneniu nárastu počtu hospitalizácií. 

Pokiaľ ide o deti, variant omikron sa zdá byť nebezpečnejší pre tých najmenších. Štúdia, ktorú majú k dispozícii poradcovia britskej vlády, ukazuje, že z detí hospitalizovaných s covidom v poslednom mesiaci malo až 42 percent menej ako rok. Pri predchádzajúcich vlnách predstavoval ich podiel zhruba 30 percent.

"Nie sú to nijako zvlášť choré deti. V skutočnosti prichádzajú do nemocníc na krátku dobu," povedal novinárom profesor Calum Semple z Liverpoolskej univerzity. Dodal, že klesá aj podiel detí vyžadujúcich kyslíkovú podporu. Semple pripustil, že proporcionálny pokles hospitalizácií u starších detí možno čiastočne vysvetliť vyššou zaočkovanosťou medzi deťmi nad 12 rokov. Tá však podľa neho nevysvetľuje všetko.

Profesor Russell Viner z University College London ponúkol čiastočné vysvetlenie. Príznaky vyvolané variantom omikron sa podľa neho môžu podobať respiračným problémom, ktoré nútia rodičov brať bábätká na preventívne nemocničné vyšetrenie. Staršie deti s miernymi príznakmi nemocnicu ani nenavštívia. Tieto dáta je podľa Vinera ešte potrebné overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok