Chorá pečeň vám prepustí do krvi nežiaduce látky. Kedy postačí úprava stravy?

TA3/bd
14.1.2022 18:00

Vysoké hladiny bilirubínu môžu mať viac príčin. Ak máte podozrenie, že by ste mohli mať zvýšenú hladinu, je dôležité obrátiť sa na svojho lekára, aby odhalil príčinu. Niekedy postačí úprava stravy, najmä vyhýbanie sa spracovaným potravinám, cukru, nasýteným tukom, sacharidom. Ideálna je podľa odborníkov najmä stredomorská strava.

Chorá pečeň vám prepustí do krvi nežiaduce látky. Kedy postačí úprava stravy?
FreePik

Bilirubín

Pri rozklade červených krviniek v našom tele vzniká žltkastá látka nazývaná bilirubín. Pečeň zdravého človeka si poradí s odstránením väčšej časti bilirubínu. Ak však pečeň nemáte v poriadku, môže sa stať, že bilirubín sa dostane do krvného obehu a prenikne do kože, slizníc a očných bielok, čo spôsobí zožltnutie rôznych odtieňov a intenzity, takzvaná žltačka.

Keď sa u vás objavia takéto príznaky, je to jasný signál pre návštevu lekára. Jednou z najčastejších príčin žltačky je stukovatenie pečene a nealkoholická steatohepatitída (zápalové ochorenie pečene). Medzi ďalšie možné príčiny patria:

  • Infekcie pečene spôsobené hepatitídou, najčastejšie hepatitída A, B alebo C
  • Požitie jedu alebo predávkovanie určitými liekmi
  • Ochorenia žlčníka (napríklad žlčníkové kamene)
  • Rakovina pankreasu
  • Poruchy krvi

Kľúčové je vždy odhaliť príčinu vysokej hladiny bilirubínu. Niekedy postačí úprava stravy, inokedy však je potrebné riešiť problém chirurgicky (žlčníkové kamene) alebo nastaviť špecifickú liečbu. 

jedlo FreePik

Ideálna stredomorská diéta

Hoci problémy s pečeňou sa často objavujú najmä u ľudí, ktorí pijú alkohol, veľký vplyv na zdravie pečene má aj spôsob stravovania. Aj bez pitia alkoholu si možno spôsobiť ochorenia pečene a v konečnom štádiu i cirhózu (zjazvenie a stvrdnutie pečene, čím dochádza k zníženej funkcii tohto orgánu). 

Čo teda jesť, ak si chceme udržať zdravú pečeň a predísť vyšším hladinám bilirubínu? Odborníci vyzdvihujú najmä nespracované potraviny s nízkym obsahom nasýtených tukov a bez pridaného cukru. Aj v prípade konečného štádia ochorenia pečene je dobré odbremeniť stravu od spomínaných látok a zamerať sa na stredomorskú diétu – takáto úprava stravy má zmysel vždy. Ako vyzerá strava typická pre oblasť Stredozemného mora? Na tanieri sa nachádza najmä:

  • Ovocie
  • Zelenina
  • Celozrnné potraviny
  • Fazuľa
  • Orechy a semená
  • Olivový olej

Tiež je táto strava bohatá na ryby a hydinu, ktoré nahrádzajú červené mäso. Vajíčka a mliečne výrobky sa konzumujú tiež, no s mierou. Okrem toho, že takýto spôsob stravovania prospieva pečeni, má blahodarný vplyv aj na mozog a srdce. 

bolest FreePik

O pečeň sa treba starať

Zdravá pečeň je pre naše zdravie kľúčová. Veľakrát však na tento orgán veľmi nemyslíme a problémy s pečeňou pripisujeme najmä alkoholu. Mnohí pacienti zostanú šokovaní, keď sa u nich objavia zvýšené hladiny bilirubínu, aj bez konzumácie alkoholu. Preto myslite na svoju pečeň a snažte sa o zdravú stravu a udržiavanie primeranej hmotnosti. V prípade zožltnutia kože alebo očných bielok sa okamžite poraďte so svojím lekárom. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok