Rána sú pre alergikov najhoršie. Hlavné príčiny upchatého nosa viete odstrániť

TA3/bd
18.8.2021 09:10

Alergické príznaky robia veľa problémov väčšinou ráno. Alergia je ako studňa. Akonáhle sa "naplní a pretečie", dostanete príznaky. A tento prah môžete ľahko dosiahnuť práve ráno. Dobrá správa je, že nemusíte štartovať každý deň s upchatým nosom...

Rána sú pre alergikov najhoršie. Hlavné príčiny upchatého nosa viete odstrániť
FreePik

Čo spôsobuje príznaky alergie ráno?

1. Príčina: Vaša posteľ

Dôvodom môžu byť roztoče. Ide o malé potvorky zachytené v posteľnej bielizni, ktoré tam vypúšťajú svoje exkrementy. Akonáhle sa začnú prenášať vzduchom, dostanú sa do vášho nosa a spustia svrbenie. Tieto mikroskopické ploštice uprednostňujú posteľnú bielizeň z peria. Existuje v nich množstvo zákutí, v ktorých sa dá ukryť. Ak spíte so svojimi domácimi miláčikmi, môžete zareagovať na ich srsť.

POMOC: Používajte posteľnú bielizeň z tesnej tkaniny, umožňuje tým menšie prenikanie roztočov. Každé tri mesiace perte vankúše a prikrývky v práčke a sušte v sušičke. Vankúš môžete tiež vložiť na noc do mrazničky (ak je k dispozícii miesto) a potom dať do sušičky. Pomôcť môže aj obal odolný voči roztočom.

Tip: Ak hľadáte nový matrac, vedzte, že penové matrace nedržia roztoče. Ak viete, že ste alergickí na srsť domácich zvierat, možno im budete musieť zakázať s vami spať.

alergia FreePik

2. Príčina: Pohyb vonku

Množstvo peľu je najvyššie skoro ráno. Vyraziť na ranný beh počas sezóny alergií nie je preto rozumná vec. Uvedomte si tiež, že keď sa pri fyzickej aktivite zhlboka nadýchnete a vydýchnete, nasajete do tela viac peľu. Existuje tiež šanca, že to, na čo reagujete, je zvieracia srsť, ak sa nachádzate v oblasti, kde ľudia venčia svoje psy.

Tip: Venčíte skoro ráno psa? Aj to môže byť dôvod vašej alergie - zvieracia srsť  iných domácich miláčikov koncentrovaná na malom mieste.

alegia, pes FreePik

Ako zabrániť rannej alergii

Nechajte sa otestovať, aby ste zistili, na čo ste alergickí. Na roztoče, peľ, zvieraciu srsť? Identifikácia týchto spúšťačov znamená, že sa môžete vyhnúť opuchnutiu dutín a zmeny životného štýlu. Čiastočne upokojovať vaše príznaky môžu antihistaminiká, aj preto sú dobrí kandidáti na prechodné nočné použitie

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok