Predávkovanie Céčkom pocítite okamžite, nie je to bez bolestí

TA3/bd
19.1.2022 18:00

Vitamín C je pre ľudské telo veľmi dôležitý. Ak prijímate odporúčanú dennú dávku vitamínu C, malo by vaše telo absorbovať dostatok tohto vitamínu. No užívanie vyšších dávok nemusí mať úžitok, pokiaľ nie je množstvo rozdelené do viacerých dávok. Keď prijmete príliš veľa Céčka naraz, nemusí byť telom dostatočne absorbované.

Predávkovanie Céčkom pocítite okamžite, nie je to bez bolestí
FreePik

Koľko vitamínu C potrebujeme?

Odporúčaná denná dávka sa odvodzuje od toho, koľko vitamínu C človek potrebuje, aby bola udržaná maximálna koncentrácia tohto vitamínu v tele bez toho, aby museli obličky začať odstraňovať nadmerné množstvo Céčka. Potreba vitamínu C nie je rovnaká pre obe pohlavia. Ženy potrebujú denne prijať asi 75 mg vitamínu C, kým u mužov je odporúčaná denná dávka o niečo vyššia, až okolo 90 mg. Denný príjem by však nemal prekročiť dávku 2 000 mg vitamínu C z potravy alebo doplnkov. Príjem väčšieho množstva, ako je táto horná hranica, môže mať za následok viaceré ťažkosti. Najčastejšie ide o tráviace problémy ako hnačka a žalúdočné kŕče.

lieky FreePik

Čo všetko vplýva na vstrebávanie vitamínu C

Vstrebávanie vitamínu C sa deje v tenkom čreve. Odtiaľto ho špeciálne transportné mechanizmy prenesú cez črevnú stenu do obehu. Tieto transportéry vplývajú na množstvo absorbovaného vitamínu C. Hladina absorbovaného Céčka v tenkom čreve závisí aj od množstva vami prijatého vitamínu C.  Po tom, ako je vitamín C vstrebaný, nastupujú na rad obličky, ktoré regulujú jeho množstvo v tele.

vitaminy FreePik

Absorbované množstvo

Nie všetok vitamín C, ktorý prijmete zo stravy alebo doplnkov výživy, je v tele využitý. Absorbuje sa asi 70-90% Céčka, pokiaľ nie je váš príjem vyšší než 180mg denne. Keď je príjem vitamínu C vyšší ako 1000 mg za deň, vaše tenké črevo absorbuje menej ako 50% tohto vitamínu. Zvýšený príjem nemá vplyv len na absorpciu vitamínu C. Reagujú totiž aj obličky a to tým, že začnú eliminovať vitamín C, ktorý bol absorbovaný, ale ešte nebol metabolizovaný. 

lieky FreePik

Aké doplnky?

V dnešnej dobe sú dostupné naozaj mnohé formy vitamínu C, či už prírodné alebo syntetické. Vitamín C možno užívať vo forme prášku, toboliek, v tekutej forme alebo v podobe žuvacích či bežných tabliet. Nech už si vyberiete akýkoľvek zdroj vitamínu C, vaše telo ho absorbuje a využije spravidla rovnako. Z pohľadu absorpcie je však lepšie užívať doplnky v menších dávkach a viackrát za deň, ako užiť jednu vyššiu dávku Céčka raz denne. Namiesto tabliet s obsahom 500 či 1000 mg vitamínu C siahnite preto radšej po doplnku s nižším obsahom tohto vitamínu a užite ho dva až trikrát denne. Pri užívaní vyšších dávok vitamínu C je tiež dôležitý pitný režim, preto nezabúdajte prijímať dostatok tekutín. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok