Obávať sa žltej stolice? Dajte si vyšetriť pečeň a dávkovanie vitamínu B

TA3/bd
11.1.2022 18:00

Vitamíny skupiny B sú veľmi dôležité pre správnu funkciu pečene a nervového systému. Taktiež prispievajú k zdraviu pokožky, vlasov a očí. Keďže majú vplyv aj na náš metabolizmus, ich nadbytok môže narušiť trávenie a viesť k zmenám v stolici. Najčastejším dôsledkom nadmerného užívania vitamínu B býva žltá stolica, čo môže poukazovať na problémy s pečeňou.

Obávať sa žltej stolice? Dajte si vyšetriť pečeň a dávkovanie vitamínu B
FreePik

Farba stolice

Prirodzená farba stolica by mala byť v odtieňoch hnedej. Zmeny v stravovaní, ako aj užívanie komplexu vitamínov B, môžu zmeniť sfarbenie stolice. Obsah žlče v stolici tiež vplýva na jej farbu – ak stolica prechádza tráviacim traktom rýchlo, nestihne absorbovať veľa žlče a stáva sa redšou. Niektoré vitamíny zo skupiny B môžu zapríčiniť okrem žltej farby stolice aj hnačku. 

Vitamín B-3 a poškodenie pečene

Vitamín B3, známy ako niacín, býva tiež súčasťou vitamínových doplnkov skupiny B. Odporúčaná denná dávka niacínu je okolo 15 mg. Ak užívate viac ako 100 mg tohto vitamínu denne, môžete trpieť vracaním a hnačkami. Niacín vo väčších množstvách môže tiež poškodiť pečeň. Pri užívaní väčších množstiev vitamínu B3 je preto namieste pravidelná kontrola pečene, a to aj v prípade, že sa u vás neobjavia príznaky ako žltá stolica, hnačka či iné tráviace ťažkosti. 


WC FreePik

Vitamín B-5

Ďalším vitamínom zo skupiny B, ktorého vedľajším účinkom môžu byť tráviace ťažkosti, je vitamín B5 alebo kyselina pantoténová. Jeho odporúčané denné množstvo je okolo 5 mg. Pri užívaní vyšších dávok môžete spozorovať redšiu stolicu alebo hnačky. Ľudia s nedostatočnou hladinou vitamínu B5 niekedy musia užívať dávku až 10 mg denne, to je však asi jediný dôvod na zvýšené užívanie tohto vitamínu. 

Ak sa vás tento problém netýka, je lepšie voliť doplnky, ktoré neobsahujú viac ako odporúčanú dennú dávku kyseliny pantoténovej. Pacienti trpiaci hemofíliou by sa tomuto vitamínu mali obzvlášť vyhýbať, nakoľko vitamín B5 môže zhoršovať krvácanie súvisiace s týmto ochorením. 

lieky Freepik

Žltá stolica a hnačka môžu byť spôsobené aj Crohnovou chorobou alebo inými ochoreniami čriev. Niekedy však za tým môže byť aj užívanie komplexu vitamínov B, ktoré majú aj niektoré ďalšie vedľajšie účinky - zmena farby moču, bolesti hlavy, ospalosť a žalúdočná nevoľnosť patria k tým menej vážnym. 

Medzi vážnejšie problémy patria dna, žalúdočné vredy a poruchy zraku. Vo väčšine prípadov nie sú dôvody na užívanie B-komplexu, pretože máme dostatočný príjem B-vitamínov zo stravy. Ak vitamíny skupiny B užívate z akéhokoľvek dôvodu (napríklad na odporúčanie lekára) a spozorujete zmenu stolice, je dobré konzultovať to s lekárom a poradiť sa o ďalšom postupe.

travenie FreePik
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok