Takto zareaguje telo, keď mu obmedzíte prísun mäsa. Stane sa to každému z vás

TA3/bd
18.1.2022 09:02

Nie je žiadnym tajomstvom, že dobre vyvážená rastlinná strava sa môže pochváliť množstvom zdravotných výhod. Zatiaľ čo rastlinná strava vám môže pomôcť lepšie spať, zlepšiť zdravie vášho srdca a posilniť váš mikrobióm, je tiež možné, že sa cítite menej plní energie a môžu vám chýbať niektoré dôležité živiny. Ak uvažujete o úplnom odstránení mäsa, hydiny a rýb zo svojho jedálnička, vaše telo na to pravdepodobne zareaguje takto.

Takto zareaguje telo, keď mu obmedzíte prísun mäsa. Stane sa to každému z vás
FreePik

Energia

Na jednej strane vám prechod na výživnú stravu bohatú na rastliny môže pomôcť cítiť sa viac nabití energiou, keď nahradíte spracované živočíšne produkty, ako je slanina a lahôdkové mäso, orechmi a semenami.

Má to však háčik. Odobratie živočíšnych produktov z taniera tiež znamená, že môžete prísť o určité živiny. Vezmite si napríklad železo. Táto dôležitá živina je prítomná v rastlinných potravinách, ako je špenát a sójové bôby ako nehémové železo, je výrazne biologicky dostupnejšie, keď pochádza zo zvierat.

Nízky obsah železa môže okrem iných symptómov viesť k chronickej únave, vypadávaniu vlasov, závratom, slabosti, bolestiam hlavy, bledej pokožke a rýchlemu tlkotu srdca. Keďže železo nie je ľahko absorbovateľné z rastlinných zdrojov, odporúčaný príjem železa pre vegetariánov je takmer dvojnásobný v porovnaní s odporúčaným pre nevegetariánov.

mäso FreePik

Železo je obzvlášť dôležité pre ženy s menštruáciou, ženy so silnou menštruáciou alebo ženy s už existujúcou anémiou z nedostatku železa. Nedostatky železa môžu vzniknúť v priebehu niekoľkých mesiacov, ak neexistuje adekvátna náhrada.

Ak sa človek rozhodne zo svojho jedálnička vyškrtnúť ryby a mäso, mal by získať nehemové zdroje železa z potravín, ako je červená fazuľa, cícer, sušené marhule, pečené zemiaky, pšeničné klíčky a tekvicové a sezamové semienka.

Zdravie vašich čriev

Ak máte pocit, že zdravie čriev v dnešnej dobe vládne svetu, nemýlite sa. Na zložení vášho črevného mikrobiómu záleží, pretože baktérie, ktoré sa nachádzajú v hrubom čreve, pomáhajú sprostredkovať všetko od alergií a akné až po imunitné funkcie a duševné zdravie. Mäso, najmä červené a spracované, môže podporovať zápal v čreve, čo zase mení dobré baktérie a môže viesť k tráviacim problémom, ako je zápcha a nadúvanie.

zelenina FreePik

Zistilo sa, že vegetariánska strava pozitívne mení črevný mikrobióm. Vedci špekulujú, že keď zo svojho jedálnička odstránite mäso a ryby, pravdepodobne zvýšite príjem protizápalových rastlinných potravín, z ktorých mnohé obsahujú prebiotiká a probiotiká prospešné pre črevá.

Rýchle osvieženie

Prebiotiká sú nestráviteľné sacharidy, ktoré pomáhajú dobrým baktériám v našom čreve prosperovať. Prebiotiká nájdete v určitom ovocí (ako banány a jablká), zelenine a celozrnných výrobkoch. Probiotiká sú živé mikróby, ktoré sa nachádzajú vo fermentovaných potravinách, ako je kefír, jogurt a kyslá kapusta, ako aj v doplnkoch výživy. V priebehu týždňov po prechode na vegetariánsku stravu si môžete všimnúť bezprostrednejšie účinky na vaše trávenie.

Spánok (a nálada)

Jesť viac rastlín vám môže priniesť lepší spánok. Vysoký obsah izoflavónov v strave bohatej na rastliny môže byť zodpovedný za zlepšenie kvality spánku. Izoflavóny sú rastlinné zlúčeniny nachádzajúce sa prevažne v sójových bôboch, dokonca znižujú aj symptómy depresie.


zelenina FreePik

Naplniť si tanier ovocím a zeleninou môže tiež zlepšiť vašu náladu. Za týmto spojením je niekoľko možných mechanizmov, ale jeden súvisí so skutočnosťou, že strava pozostávajúca prevažne z mäsa, hydiny a rýb môže mať vysoký obsah kyseliny arachidónovej, zápalového polynenasýteného omega-6 tuku. Výskum ukazuje, že vysoký príjem kyseliny arachidónovej podporuje zmeny v mozgu, ktoré môžu skutočne narušiť vašu náladu.

Vitamíny

Zatiaľ čo živiny ako železo sa vyskytujú v rastlinných aj živočíšnych potravinách, niektoré kritické vitamíny sú prítomné iba v živočíšnych produktoch. Vitamín B12 je jedným z najčastejších nedostatkov, ktoré sa môžu vyskytnúť pri konzumácii vegánskej alebo vegetariánskej stravy

Je to preto, že B12 sa prirodzene vyskytuje výlučne v živočíšnych potravinách, ako sú mušle, pstruhy, hovädzie mäso, losos a tuniak. Samozrejme, niektoré potraviny vhodné pre vegetariánov, ako napríklad výživné droždie, sú často obohatené o vitamín. Omega-3 a zinok sú dve ďalšie živiny, ktoré vám môžu chýbať v pláne rastlinnej stravy. Omega-3 mastné kyseliny sú veľmi dôležité pre udržanie zdravia srdca.

Zatiaľ čo ryby a vajcia sú bežne považované za bohaté zdroje omega-3, tieto esenciálne tuky nájdete aj v chia semienkach, ľanových semienkach, vlašských orechoch a konopných semienkach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok