Záchvaty pálenia záhy vyvoláva aj obyčajná zelenina. Najhoršie druhy na kyselinu máte doma

TA3/bd
15.1.2022 14:00

Pálenie záhy je pocit pálenia za vašou hrudnou kosťou, ku ktorému dochádza, keď sa spodný pažerákový zvierač, ktorý je tzv. jednosmernými dverami z potravinovej trubice do žalúdka, uvoľní natoľko, že umožní žalúdočnej kyseline preniknúť do pažeráka.

Záchvaty pálenia záhy vyvoláva aj obyčajná zelenina. Najhoršie druhy na kyselinu máte doma
Pexels

Nosenie priliehavého oblečenia, fajčenie a konzumácii veľkých jedál môže zhoršiť pálenie záhy. Udržiavanie si zdravej hmotnosti a dodržiavanie zdravej výživy môže tieto príznaky zlepšiť. A zelenina hrá pri regulácii hmotnosti dôležitú úlohu, aby sa minimalizovali príznaky pálenia záhy. Niektoré druhy zeleniny môžu tento stav zhoršiť.

Cibuľa, cesnak, brokolica, karfiol, kapusta, paradajky a mäta sú hlavnými vinníkmi. Keďže tučné jedlá spôsobujú, že váš žalúdok produkuje viac žalúdočnej kyseliny, konzumácia hranolčekov alebo cukety zaliatej maslom môže vyvolať záchvat pálenia záhy. Pridávanie kyslých korenín do jedál pri varení, ako je jablčný ocot a kečup, situáciu len zhorší.

zelenina Pexels

Menšie porcie

Zelenina obsahuje veľa vlákniny, ktorá sa zmieša s vodou v žalúdku, vďaka čomu sa budete cítiť sýti pri menšom množstve jedla. Tento účinok môže byť užitočný, ak sa snažíte schudnúť, ale môže tiež spôsobiť pocit preplneného brucha, natiahnutie tkaniva v hornej časti žalúdka a prípadne uvoľnenie dolného zvierača pažeráka, aby sa uvoľnila kyselina. Konzumácia menších jedál môže pomôcť zmierniť tlak na zvierač.

Zelenina je dôležitou súčasťou každej vyváženej stravy a môže byť dobrým zdrojom antioxidantov, vitamínov, minerálov a sacharidov. Nahraďte spracované potraviny dusenou, v mikrovlnnej rúre, praženou alebo surovou zeleninou, aby ste sa vyhli pridávaniu väčšieho množstva tuku vyvolávajúceho kyselinu do vašej stravy. Farebná zelenina obsahuje enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať jedlo.

paradajky Pexels

Spúšťače sú u každého iné

 Sledujte potraviny, ktoré vám pálenie záhy zhoršujú, a vyhýbajte sa ich konzumácii. Potraviny, ktoré obsahujú zeleninu, ktorá často vyvoláva pálenie záhy, zahŕňajú hranolky aj čili papričky. Vyhnite sa kyslým zeleninovým jedlám, vrátane paradajkovej omáčky a nakladanej zeleniny a koreninám, ktoré často sprevádzajú zeleninu, ako je šalátový dresing. Varením zeleniny pred jej konzumáciou sa rozkladá vláknina, vďaka čomu je zelenina stráviteľnejšia. Ak vás páli záha z pikantnej zeleniny, ako je paprika a cibuľa, vyberte si jemnejšiu, ako je zeler a sladké zemiaky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok