Máme za sebou jeden z najhorúcejších rokov v histórii. Extrémy si vyžiadali aj obete

TA3
15.1.2022 14:24

Viac ako 400 meteorologických staníc po celom svete prekročilo v roku 2021 svoje teplotné rekordy. Uviedol to klimatológ Maximiliano Herrera, ktorý rekordné výkyvy počasia zaznamenáva už viac ako 30 rokov. Nebol však jediný, koho extrémy v minulom roku prekvapili.

Máme za sebou jeden z najhorúcejších rokov v histórii. Extrémy si vyžiadali aj obete
TASR/AP

Maximilano Herrera zaznamenáva extrémne výkyvy počasia po celom svete, každoročne publikuje zoznam prekonaných rekordov, píše denník The Guardian. Podľa jeho pozorovaní a ďalších klimatológov a meteorológov je rok 2021 jedným z top 5 najhorúcejších rokov v histórii.

Počasie prekvapilo aj skúsených expertov

Národný teplotný rekord podľa Herreru prekonalo až 10 krajín, a to Omán, Spojené arabské emiráty, Kanada, Spojené štáty americké, Maroko, Turecko, Taiwan, Taliansko, Tunisko a ostrov Dominika v Karibiku. Až 107 krajín prekonalo rekord v priemernej mesačnej teplote.

Padlo aj niekoľko ďalších rekordov. Afrika mala napríklad najteplejší jún a september vo svojej histórii, v Taliansku zaznamenali v auguste 48,8 stupňov, pričom išlo o najvyššiu teplotu v Európe. Vo Furnace Creek v Údolí smrti v USA bolo v júli 54,4 stupňov Celzia, pričom išlo o najvyššie zaznamenanú teplotu na Zemi.

Objavilo sa však niekoľko udalostí, ktoré prekvapili aj skúsených expertov. Pre meteorologičku Patriciu Nying'uro, spoluzakladateľku organizácie Klíma bez hraníc, sídliacu na kenskom meteorologickom oddelení, to boli dve po sebe nasledujúce obdobia sucha. V tom čase bola vláda v Keni nútená zorganizovať pre svojich obyvateľov potravinovú pomoc.

"Dopad klimatických zmien na počasie je vidieť nielen u nás v Keni, ale aj celosvetovo. Dávame ešte dokopy dáta za rok 2021, ale myslíme si, že priemerná ročná teplota bola v niektorých častiach krajiny o 2 stupne vyššia, ako je bežné. Vo veľmi krátkom čase prechádzame z jedného extrému do druhého," uviedla.

Meteorológ Scott Duncan zase poukázal na vlny horúčav počas leta v Európe. V mnohých krajinách vysoké teploty prelomili rekordy a spôsobili aj rozsiahle požiare. Prekvapili ho však aj vysoké teploty v decembri na Aljaške. "To bolo naozaj neuveriteľné," uviedol.

Požiare, záplavy, tuhé mrazy

Podľa čínskych meteorológov zažila aj Čína jeden zo svojich najhorúcejších rokov. Skutočným šokom bol pre nich však hustý dážď, ktorý zasiahol provinciu Henan. Za tri dni v tejto časti krajiny spadlo viac zrážok ako za celý rok. Stovky ľudí zomreli, zničené boli domovy i úroda.

Podľa Jia Xiaolonga, zástupcu vedúceho Národného klimatického centra, išlo o abnormálnu situáciu. "Otepľovanie bolo hlavnou témou čínskej klímy v roku 2021. Opakujúce sa extrémne počasie sa stalo normou, čo je veľkou výzvou pri predchádzaní katastrofám," uviedol.

Nezvyčajnou udalosťou boli aj vysoké teploty na Sibíri a naopak zase veľké mrazy v Texase. V Texase pre veľmi nízke teploty zahynulo takmer 200 ľudí, milióny domácností vtedy zostali bez elektriny.

Kľúčovou udalosťou minulého roka bola však pre komunitu klimatológov a meteorológov extrémna vlna horúčav, ktorá zasiahla západné pobrežie USA na prelome júna a júla. Teploty na niektorých miestach prekonali dovtedajšie rekordy až o celých 5 stupňov.

Geert Jan van Oldenborgh z Kráľovského holandského meteorologického inštitútu to vtedy nazval „ďaleko za hornou hranicou“ a „prekvapivé a otrasné“. Podľa Maximilana Herreru išlo o jeden z najväčších extrémov, o ktorom si dovtedy ani len nikto nemyslel, že je vôbec možný.

Extrémy sme zažili aj na Slovensku, keď bol decemer až neprimerane slnečný. Počas sviatkov sa prepisovali rekordy. Aj do nového roka sme tak ešte začiatkom januára vstúpili už s prejavmi meniacej sa klímy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok