Katastrofa, vyhlásil Biden o Texase. Mrazy neustupujú

TA3 TASR
20.2.2021 19:19

Texas stále sužujú extrémne mrazy. Obyvatelia sú bez pitnej vody. Na mnohých miestach sú tiež prerušené dodávky elektriny. V dôsledku poveternostných podmienok v Spojených štátoch zomrelo už takmer 60 ľudí. Prezident Joe Biden označil situáciu za veľkú katastrofu. Umožní mu to čerpať ďalšiu pomoc.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil štát Texas, ktorý zasiahli nezvyčajne silné mrazy a sneženie, za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou veľkého rozsahu. Toto opatrenie uľahčí poskytovanie federálnej pomoci pre obyvateľov Texasu.

Mrazy a husté sneženie tento týždeň vyvolali v Texase problémy s dodávkami pitnej vody a elektrickej energie. V jednom momente boli bez elektriny asi štyri milióny obyvateľov tohto štátu ležiaceho na juhu USA. Mnohí z nich počas výpadkov trpeli zimou vo svojich nevykúrených príbytkoch. Miestne úrady informovali o niekoľkých úmrtiach, ktoré súviseli s extrémnym zimným počasím.

Biely dom v sobotu oznámil, že Biden v piatok oficiálne vyhlásil Texas za štát postihnutý katastrofou veľkého rozsahu. Tento krok okrem iného umožní Texasanom prístup ku grantom na financovanie dočasného ubytovania alebo opráv domov, a tiež k čerpaniu pôžičiek s nízkym úrokom. Biden zároveň požiadal federálne agentúry a úrady, aby vyčlenili zdroje na pomoc obyvateľom Texasu. V piatok naznačil, že by na budúci týždeň mohol pricestovať do tohto štátu. Rozhodne sa však podľa aktuálnej situácie, pretože nechce, aby komplikácie spojené s návštevou prezidenta zbrzdili snahy miestnych úradov o pomoc obyvateľstvu.

Nezvyčajne silné mrazy a víchrice sprevádzané snežením okrem Texasu aj Oklahomu a ďalšie americké štáty. Celkovo si už po celej krajine vyžiadali najmenej 69 životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok