Austrália vyrovnala svoj teplotný rekord, namerali tam teplotu 50,7 stupňa Celzia

TA3 TASR
13.1.2022 13:34

Austrália vyrovnala svoj dosiaľ spoľahlivo zaznamenaný teplotný rekord. Na letisku neďaleko odľahlého mesta Onslow v Západnej Austrálii namerali vo štvrtok 50,7 stupňa Celzia.

Slnko západ teplo leto horúčava 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informuje denník The Guardian. Naposledy takúto teplotu namerali v Austrálii začiatkom januára 1960, uvádza Úrad pre meteorológiu (BoM), ktorého záznamy na celoštátnej úrovni siahajú do roku 1910. Teplota vzduchu v Austrálii sa odvtedy dostala nad 50 stupňov štyrikrát.

Vo štvrtok padli "päťdesiatky" aj v ďalších dvoch lokalitách Západnej Austrálie - v Roebourne a Mardie. Extrémne teploty prišli v závere spaľujúcej teplotnej vlny, ktorá v uplynulých dňoch panuje v severozápadnej časti Západnej Austrálie. 

Teplotným rekordom predchádzal horúci vietor vanúci zo stredu krajiny, ktorý sa kumuloval následkom tropickej cyklóny Tiffany prechádzajúcej cez severnú časť Austrálie. Teplotné rekordy sa očakávajú aj na ďalších miestach Západnej Austrálie.

Vlaňajšok bol celosvetovo piatym najteplejším rokom a vôbec najhorúcejším rokom, v ktorom sa vyskytol fenomén La Niňa. Takéto roky sú charakteristické tým, že Tichý oceán absorbuje viac tepla než v priebehu neutrálneho roku. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok