7 rád, ako sa po sviatkoch rýchlo dostanete do formy

Zuzana Lišková
15.1.2022 09:00

Vianoce, Silvester a nový rok sú pre naše telo určite najnáročnejšie obdobie v roku. Vyprážané jedlá, tradičné jedlá plné cukru, múky, tuku, alkohol a koláčiky. Toho všetkého bolo cez sviatky dosť a teraz je čas s hodovaním skončiť a naštartovať sa na prísny zdravý režim.

jedlo stôl 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Aj naše telo si zaslúži dovolenku v podobe pravidelnej vyváženej stravy, kvalitného spánku a pohybu. Správny režim sa nám rýchlo vráti v podobe energie, klesajúcej ručičke na váhe a dobrom pocite.

Inzulín a priberanie

Už pár dní prejedania má negatívny vplyv na vylučovanie inzulínu a vedie k inzulínovej rezistencii, kedy telo nedokáže vyprodukovaný inzulín efektívne využívať. Čo následne spôsobuje zvýšené ukladanie energie do tukových zásob, väčší hlad, priberanie, únavu a zhoršenie zdravia.

Pozrite si mojich 7 rád, ako sa po sviatkoch rýchlo dostanete do formy. Môžete začať hneď.

1. Jedzte 3 x denne a medzi jedlami pauzujte

Pravidelné jedenie zabezpečí telu rovnomerné rozloženie príjmu živín a energie. Pauzovanie pomôže dokonalému vytráveniu, vy vždy začínate jesť hladní, vylučovanie inzulínu sa postupne dostane do rovnováhy, veľkosť žalúdka sa postupne upraví.

2. Jedzte vyvážené ľahké jedlá

Vyvážený tanier obsahuje cca 50% bielkovinu a tuk (mäso, hydina, ryby, syry, strukoviny, vajíčka, jogurt, orechy, semiačka) a cca 50% zeleninu a prílohu s nízkou glykemickou záťažou (celozrnná ryža, ražný chlieb, ražné alebo ovsené vločky, ražné cestoviny).

3. Pite dostatok vody

V závislosti od vašej hmotnosti vypite denne od 2,5 do 3,5 litra vody.

4. Doprajte telu spánok 8 hodín denne

Nezabúdajte na dostatočný spánok. Ak si nedoprajete dostatok regenerácie, z prijatej stravy si vaše telo robí väčšiu energetickú zásobu, aby pokrylo tento nedostatok. Taktiež môžete mať väčšiu chuť na cukor, ktorý funguje ako najrýchlejšia energia počas dňa.

5. Nepite alkohol

Alkohol okrem toho, že obsahuje zbytočné kalórie, spôsobuje väčšiu chuť do jedla a hlavne na nezdravé jedlá s väčším obsahom tuku a cukru. Pravidelná konzumácia alkoholu počas chudnutia má taktiež vplyv na narušenie metabolizmu, ktoré môže spôsobiť výrazné spomalenie alebo zastavenie redukcie hmotnosti.

6. Zaraďte pohyb

Prvé dni zdravého režimu sa budete cítiť unavení, vtedy viac oddychujte. Po pár dňoch môžete zaradiť pravidelný pohyb aspoň 3-4 krát do týždňa. Robte to, čo vás baví (prechádzky v prírode, bicykel, beh, fitness, jóga, pilates). Nehľadajte si výhovorky, cvičiť sa dá aj doma pred televízorom.

7. Doplňte minerály a vitamíny

Ja odporúčam v tomto ročnom období doplniť magnézium, vitamín D, omega 3 mastné kyseliny a vitamín C. Táto kombinácia minerálov a vitamínov dopomôže k rýchlejšej úprave inzulínu, odstráneniu únavy, pôsobí ako prevencia proti stresu a zlepšuje proces chudnutia.

Poznáte stav, že vám už žiadna diéta nechce zabrať? Máte pocit, že už by nepomohlo, ani keby ste prestali jesť úplne. Vaša váha má tendenciu skôr pomaly rásť ako klesať.

Častokrát si vtedy myslíme, že je to vekom, že náš metabolizmus sa spomalil a jednoducho sa nedá s ním nič robiť. Nechceme však ďalej priberať a tak prijímame stále menej potravy. Keď sa pozrieme okolo seba a vidíme, koľko jedia iní ľudia, kolegovia, kamaráti, sme frustrovaní a nahnevaní. Prečo oni môžu jesť viac a nepriberajú ako ja?

Čo spôsobuje časté dietovanie? Ako môžu diéty zmeniť metabolizmus?

Dietovanie a nepravidelné nevyvážené stravovanie nášmu telu veľmi neprospieva. Niekto zvolí chudnutie pomocou štiav a smoothie, niekto si namieša proteínový koktail namiesto jedla. Počas diéty zväčša znížime množstvo prijatej potravy, prípadne časť potravy vynecháme úplne. Držíme sa starej známej zásady „cica nežer“ a snažíme sa prekonať svoj hlad a vydržať.

Počas diéty sa naše telo musí vysporiadať s menším množstvom potravy, telo je nastavené prežiť a tak sa prispôsobí. Naučíme ho spracovať menej a tak zvýšime jeho prirodzený inštinkt robiť si väčšie zásoby z prijatej potravy.

Aj keď na váhe vidíme rýchly úbytok, zväčša tento pokles nie je zo žiadanej tukovej hmoty. Diéta spôsobí zmenu obsahu čriev, poklesne časť svalov, vody a klesne percento podkožného tuku. Tieto 4 zložky môžu tvoriť od 3 do 15 kg v závislosti od počiatočnej hmotnosti. Po ukončení diéty máme teda menšiu váhu, ale aj menej svalovej hmoty, ktorá nám pomáha spaľovať viac energie. Najnebezpečnejší vnútrobrušný alebo orgánový tuk neznížime rýchlou diétou.

Keď po určitom čase opäť zaradíme plnohodnotnú stravu, aj keď plnú zdravej zeleniny a ovocia, naše telo jednoducho pokračuje vo vyššom tvorení zásob a my to vidíme na rýchlo nabiehajúcej váhe.

Čím má naše telo viac svalovej hmoty, tým viac spaľuje a tým náš metabolizmus rýchlejšie pracuje. Keď držíme takýchto diét viac, postupne sa dopracujeme k väčšiemu percentu tukovej hmoty a k pomalšiemu metabolizmu.

Často sa ma klienti pýtajú, či sa dá tento stav zmeniť, zvrátiť a oni môžu jesť bez strachu z priberania na váhe. Každý z nás je individuálny a má iný východiskový stav. Jeho metabolizmus je daný množstvom interných a externých vplyvov počínajúc zložením stravy, zdravotným stavom, štýlom života, každodenným pohybom, stresovým zaťažením a podstatným faktorom sú aj časté zmeny v stravovaní.

Ako opäť naštartovať spomalený metabolizmus?

Moja odpoveď je paradoxne jedením. V centre Medibalance najprv urobíme dôkladnú nutričnú diagnostiku, ktorá zahŕňa rozbor krvi, bioimpedančnú analýzu zloženia tela, zdravotný stav a históriu v stravovaní. Medibalance nutričná diagnostika tvorí základ pre spracovanie komplexného výživového plánu. Dodržiavaním jedálnička na mieru a jednoduchých pravidiel sa vaše telo postupne dostane do svojej ideálnej hmotnosti. Prichádza aj zdravotné zlepšenie, prílev energie a spomalenie procesu starnutia.

Funguje komplexný výživový plán Medibalance rovnako každému klientovi? Koľko priemerne trvá želaná redukcia hmotnosti?

Výživový plán vychádza z individuálnej nutričnej diagnostiky. Vstupné údaje má každý iné a jedálničky sú každému klientovi doslova ušité na mieru. Tempo redukcie má však každý iné. Klienti, ktorí prešli častými diétami chudnú zväčša pomalšie. Ich telo zareaguje neskôr. Niekedy majú títo klienti, práve preto, že majú návyk stravu často meniť, slabšiu výdrž. Nechce sa im čakať a najradšej by ten pomalší nástup urýchlili nejakou ďalšou zmenou stravy. Mojou prácou je ich urdžať a motivovať. Každý zredukuje a pokiaľ si osvojí princípy vyváženého stravovania do každodenného života, jeho redukcia je trvalá.

Mojim cieľom je naučiť ľudí jesť správne a nehladovať. Naučiť sa byť štíhly a vychutnávať si jedlo. Naučiť ich milovať jedlo, ktoré ich telo udržuje v rovnováhe, energii a v zdraví.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok