Z rýchleho prehĺtania jedla môžete priberať: Ako jesť pomaly a udržať si štíhlu líniu?

TA3/zm
11.1.2022 16:00

Podľa odborníkov na výživu nie je polovicou úspechu k štíhlej postave to, čo jete, ale ako to jete. Aj najzdravšie ingrediencie sa môžu ukladať na tele v podobu tuku, ak ich do seba v rýchlosti nahádžete, pretože vás prepadol vlčí hlad alebo chute.

Z rýchleho prehĺtania jedla môžete priberať: Ako jesť pomaly a udržať si štíhlu líniu?
Pexels/Andrea Piacquadio

Je pomerne známym faktom, že mozgu dochádza pocit nasýtenia oveľa neskôr. V praxi teda môžete mať dojem, že ešte potrebujete dupľu, ale v skutočnosti je to len klam. Podobným zaujímavým princípom, ako telo funguje, je rýchle hltanie.

Pomalé jedenie

Ak chcete mať svoj jedálny lístok pod kontrolou, zaveďte doma pomalé jedenie. Na jednotlivé porcie jedál si vyhraďte dostatočný čas, aby ste nemuseli do seba raňajky či obed len rýchlo nahádzať a utekať za povinnosťami.

Všeobecne platí, že raňajkovanie by malo trvať viac ako 10 minút a obedovanie či večeranie viac ako 15. A to hovoríme vyslovene o akte žutia. Lenže mnoho žien je v čase hlavných jedál už v stave, že by sme rozhrýzli aj tanier, a práve vtedy treba spomaliť. Jedlo si rozdeľte na menšie sústa, nedávajte si naraz do úst veľký kus.

Rôzna hustota jedla

Snažte sa, aby skladba potravín mala rôzne hustoty. Je totiž dokázané aj to, že príliš hutné jedlo žalúdok neoklame. Predstavte si to napríklad s tvrdým syrom. Ak si dáte 100 gramov, je to malý kúsok s pomerne veľkou kalorickou hodnotou. Ale telo sa bude tváriť, že mu to nestačilo a žalúdok nebude naplnený. No ak k syru pridáte zeleninu, ktorá na kalóriách v podstate nezaváži, ale vytvorí objem, organizmus dosiahne pocit nasýtenia.      

Chute pod kontrolou

Princíp rôznej  hustoty jedla, ktorá má odborný názov denzita, je zároveň spôsobom, ako vás prestanú ovládať chute. Pestrá skladba na tanieri znamená, že vaše chuťové poháriky dostanú zo všetkého, zo sladkého, slaného i kyslého. Je to najjednoduchší spôsob, ako pol hodinu po obede či večeri neutekať po koláčik alebo iný nezdravý snack.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok