Cvičením nalačno spálite menej kalórií. Tréning sa oplatí viac po jedle, nie na prázdny žalúdok

TA3/zm
14.1.2022 08:00

Trénovať ráno má bezpochyby veľa výhod, ale radšej by ste to mali robiť po raňajkách než pred nimi. Vo výsledku totiž telo nespáli toľko kalórii, ako by mohlo.

Cvičením nalačno spálite menej kalórií. Tréning sa oplatí viac po jedle, nie na prázdny žalúdok
Pexels/Pavel Danilyuk

Ranné cvičenie je skvelý zvyk, to vám rozhodne nechceme brať. Máte režim, začínate deň tým, že vám endorfíny zaplavia telo a máte to za sebou hneď na úvod dňa, takže nehrozí, že by ste na tréning popri iných nečakaných povinnostiach zabudli.

Na prázdny žalúdok

Pravdou je i to, že po jedle sa mnohé z nás cítia príliš plné na to, aby behali, skákali, váľali sa po bruchu a podobne. A v tomto to práve je. Cvičiť s prázdnym žalúdkom má len tento jediný benefit, že sa cítite ľahšie. Zároveň si však treba položiť otázku, ako má telo vládať bez energie, ktorú získavame práve stravou. Kompromisom a najzdravším riešením sú preto ľahké raňajky.

Spálené kalórie

Logika hovorí, že ak si zacvičíte nalačno, tak by telo malo energiu používať z uložených tukov, ktoré týmto spôsobom aj ľahšie spálite. Podľa niektorých odborníkov to však vôbec nie je pravda. Pri prázdnom žalúdku spaľujete cvičením viac, ale cez deň na kalóriách deficit dobehnete, takže vo finálne dňa nie je cvičenie nalačno efektívnejšie. Naopak, cvičiť najedení znamená, že tuk budete páliť ešte ďalšie hodiny po ňom, pretože sa naštartuje celkový metabolizmus.

Budovanie svalov

Večný otázka, či cvičiť po jedle alebo pred ním, má ešte jednu odpoveď. Alebo skôr dôsledok, podľa ktorého si môžete vybrať. Hladné telo vyplavuje kortizol, ktorý je zjednodušene spaľovač nielen tukov, ale hlavne svalov. Ak si teda chcete vybudovať nejaký svalový základ, potrebujete sa pred tréningom najesť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok