Nebezpečenstvo vysokých svalových enzýmov: Čím vyššie, tým poškodenejšie orgány

TA3/bd
12.1.2022 09:00

Svalové tkanivo vášho tela obsahuje niekoľko enzýmov, ktoré sú katalyzátormi, ktoré spôsobujú chemické reakcie. Svaly vyžadujú chemické reakcie, aby im dodali energiu, pomohli im opraviť poškodenie a fungovať. Vysoká hladina svalových enzýmov vo vašej krvi môže znamenať, že svalové bunky boli poškodené.

Nebezpečenstvo vysokých svalových enzýmov: Čím vyššie, tým poškodenejšie orgány
FreePik

Vysoké svalové enzýmy sa môžu vyskytnúť aj v dôsledku porúch svalov alebo v dôsledku poškodenia iného orgánu, ktorý obsahuje niektoré z rovnakých enzýmov ako vaše svaly, ako je pečeň. 

Svalové enzýmy

Bežne testované svalové enzýmy zahŕňajú kreatínfosfokinázu, sérovú glutámovú oxaloctovú transaminázu, laktátdehydrogenázu a aldolázu. Kreatínfosfokináza umožňuje chemickú reakciu, ktorá premieňa kreatín na fosfát, ktorý je rýchlym zdrojom energie pre vaše svaly. Sérová glutámová oxaloctová transamináza, je nevyhnutná na to, aby vaše telo spracovalo aminokyseliny a použilo ich na tvorbu bielkovín vo vašom svalovom tkanive. Laktátdehydrogenáza je prítomná vo všetkých bunkách vášho tela, vrátane svalových buniek. Vaše telo používa aldolázu na metabolizmus aminokyselín.

svaly FreePik

Príčiny

Lekári testujú hladiny vašich svalových enzýmov, aby zistili zdravotné ťažkosti, ktoré spôsobujú zvýšené svalové enzýmy. Mnohé príčiny vysokých svalových enzýmov sú relatívne neškodné. Napríklad bežné svalové napätie môže spôsobiť zvýšenie hladín kreatínfosfokinázy. Hladiny sa môžu zvýšiť aj kvôli akémukoľvek typu poškodenia svalov. Zvýšené hladiny laktátdehydrogenázy môžu naznačovať poškodenie buniek akéhokoľvek druhu. 

svaly FreePik

Nebezpečenstvá

Niekedy zvýšené svalové enzýmy pomáhajú lekárom diagnostikovať nebezpečné zdravotné stavy. Vysoké hladiny aldolázy sa vyskytujú pri svalovej dystrofii alebo v dôsledku srdcového infarktu, hepatitídy, polymyozitídy alebo mononukleózy. Niektoré typy zhubných nádorov, ako je rakovina pankreasu, prostaty alebo pečene, spôsobujú zvýšenie aldolázy. 

Stavy vrátane ochorenia pečene, mŕtvice, mononukleózy, hemolytickej anémie alebo svalovej dystrofie môžu spôsobiť zvýšenie enzýmov. Vysoká hladina kreatínfosfokinázy sa môže vyskytnúť počas srdcového infarktu alebo môže naznačovať mozgovú príhodu, svalovú dystrofiu, myokarditídu alebo poškodenie pľúcneho tkaniva. 

svaly FreePik

Veľmi vysoké hladiny svalových enzýmov môžu naznačovať veľké množstvo poškodenia svalového tkaniva, nazývaného tiež rabdomyolýza, ktorá je potenciálne život ohrozujúca, pretože proteíny z rozpadnutého svalového tkaniva sa môžu zhromažďovať v obličkách a spôsobiť poškodenie obličiek alebo ich akútne zlyhanie.

Testy

Ak má lekár podozrenie na srdcový infarkt, je dôležité urobiť EKG, aby zmeral elektrické signály vo vašom srdcovom svale. Ak má podozrenie na mozgovú príhodu, je nevyhnutná magnetická rezonancia alebo angiogram mozgu. Lekár môže vykonať aj ultrazvuk alebo biopsiu pečene, ak má podozrenie na ochorenie pečene. Na vyšetrenie svalovej dystrofie môže byť potrebná svalová biopsia alebo genetické testovanie. 

Témy: Infarkt
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok