Mávate stiahnuté hrdlo? Začnite stav okamžite liečiť. Hrča v hrdle môže znamenať aj poškodenie mozgu

TA3/bd
4.11.2021 18:00

Nie je to príjemný zážitok, keď vám z ničoho nič začne zvierať hrdlo. Identifikovať príčinu býva často náročné. Je to preto, že pokiaľ ide o stiahnuté svaly hrdla, existuje množstvo možných vysvetlení.

Mávate stiahnuté hrdlo? Začnite stav okamžite liečiť. Hrča v hrdle môže znamenať aj poškodenie mozgu
FreePik

Dysfágia alebo porucha prehĺtania

Jednou z príčin stiahnutého hrdla môže byť stav nazývaný dysfágia. Je definovaná pocitom, že jedlo alebo tekutina uviazli v hrdle pred vstupom do žalúdka. Prehĺtanie je komplikovaný nervový a svalový manéver, ktorý zahŕňa žuvanie a presúvanie potravy do zadnej časti úst pred jej zatlačením ďalej do potravinovej trubice, ktorou je váš pažerák. Proces prehĺtania môže byť narušený rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je poškodenie mozgu spôsobený roztrúsenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou alebo mozgovou príhodou. 

INFO: Poškodenie nervov vyvolané traumou miechy alebo amyotrofickou laterálnou sklerózou je známe ako Lou Gehrigova choroba.

hrdlo FreePik

Stres a úzkosť

Aj títo nepriatelia pohody môžu prispieť k pocitu, akoby ste mali v hrdle hrču, čo sťažuje prehĺtanie, aj keď nič nejete a o nič nejde. Pocit zaseknutého zemiaku v hrdle môžete cítiť ako zvieranie alebo opuch hrdla alebo môže pripomínať pocit dusenia. Vie následne spôsobiť chronický kašeľ a chrapot. Asi 96 percent ľudí, u ktorých sa rozvinie tento stav tvrdí, že ich symptómy sa zhoršujú počas intenzívnych emocionálnych zážitkov. 

Pálenie záhy

Pre niektorých ľudí môže byť ďalším zdrojom reflux kyseliny. Dochádza k nemu, keď sa obsah žalúdka vracia späť do vášho hrdla a pažeráka, pretože ventil na konci pažeráka sa nedokáže zavrieť po tom, čo jedlo, ktoré ste prehltli, vstúpi do žalúdka. Chronický reflux kyseliny, známy ako gastroezofageálna refluxná choroba (GERD), postihuje až pätinu populácie. 

stitna zlaza FreePik

Problémy so štítnou žľazou

Pre niektorých ľudí môže byť základnou príčinou zvierania hrdla autoimunitná porucha. Jedným príkladom je stav nazývaný Hashimotova tyreoiditída (HA). Vyskytuje sa, keď sa štítna žľaza v prednej časti hrdla podráždi a opuchne v dôsledku protilátok napádajúcich jej bunky. Výsledkom je zjazvenie spôsobené príliš veľkým množstvom bielych krviniek, vďaka čomu je štítna žľaza gumová.

hrdlo FreePik

HA je najbežnejšou verziou tohto stavu a môže viesť k chronickému poškodeniu štítnej žľazy a hypotyreóze, pri ktorej sa štítna žľaza stáva nedostatočne aktívnou. Stav spôsobuje únavu, zápchu a nevysvetliteľné zvýšenie telesnej hmotnosti. Môže tiež vyvolať opuch jazyka a ak sa nelieči, rozvoj strumy, čo je prípad, keď sa štítna žľaza zväčší. Struma môže spôsobiť vydutie na krku a spôsobiť ťažkosti a bolesť pri prehĺtaní, rozprávaní a dýchaní.

Chrípka

Príčinou stiahnutého hrdla môže byť chrípka, ktorá sa prejavuje bolesťou hrdla, okrem iných príznakov, vrátane horúčky, kašľa, nádchy, bolesti hlavy, svalov a únavy. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok